beeldband

Drie Nederlandse finalisten Digital Preservation Awards

13 september 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Drie Nederlandse inzendingen zijn in de race voor een van de internationale Digital Preservation Awards, die op 30 november door de Digital Preservation Coalition in Londen worden uitgereikt. Het gaat om het NCDD-onderzoek ‘Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen’, het webarcheologieproject ‘Reconstructie van De Digitale Stad’ van het Amsterdam Museum en partners, en de cursus ‘Essentials 4 Data Support’ van Research Data Netherlands.

Digital Preservation Awards 2016

Kanshebbers in drie categorieën

De inzendingen vertegenwoordigen drie verschillende prijscategorieën, waarin elk nog twee andere kanshebbers zijn:

 • Research and Innovation: Het NCDD-onderzoek ‘Samen bouwen aan een netwerk van landelijke voorzieningen‘ (PDF) stelt dat samenwerking tussen instellingen en (waar mogelijk) het delen van voorzieningen de aangewezen manier is om de duurzame toegang tot Nederlandse digitale collecties op een effectieve en efficiënte manier te organiseren. Aanleiding voor het onderzoek is het dreigende verlies van digitale informatie. Naast een advies over het meest gunstige toekomstscenario plus groeimodel geeft het rapport een beeld van de huidige en toekomstige infrastructuur. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeker Joost van der Nat, in opdracht van de NCDD en met financiering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De publicatie is ook als samenvatting in het Engels [PDF] beschikbaar. De twee andere finalisten zijn het internationale 4C-project en de universiteiten van York en Hull met hun project ‘Filling the Digital Preservation Gap’.
  Meer informatie over de finalisten
 • Teaching and Communications: De introductiecursus ‘Essentials 4 Data Support’, een product van Research Data Netherlands (RDNL), richt zich op diegenen die onderzoekers (willen) ondersteunen bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata. De cursus is te volgen in een online-only en een blended learning variant en het tweetalige cursusmateriaal is voor iedereen toegankelijk. RDNL is een samenwerkingsverband van NCDD-partner DANS, 4TU.ResearchData en SURFsara.
  Net als bij de Awards van 2014 sponsoren de partners van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid deze prijscategorie. Op de shortlist staan daarnaast het initiatief ‘Transforming Archives/Opening Up Scotland’s Archives’ en het project ‘Tate, MoMA and SFMoMA: Digital Preservation – Sustaining Media Art’ (A Matters in Media Project).
  Meer informatie over de finalisten
 • Safeguarding the Digital Legacy: Met het webarcheologieproject ‘Reconstructie van De Digitale Stad‘ willen het Amsterdam Museum (onder leiding van Tjarda de Haan), de Waag Society, UvA en NCDD-partner Beeld en Geluid de eerste virtuele gemeenschap van Nederland reconstrueren en veiligstellen voor de toekomst. Naast het duurzaam behouden van een belangrijk stuk internethistorie wil het team lessen trekken voor net-archeologie in het algemeen. Naar de duurzame bewaring van DDS wordt toegewerkt in de case study Aansluiting van DDS op het Netwerk Digitaal Erfgoed binnen het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar, dat gecoördineerd wordt door de NCDD-partners.
  De andere kanshebbers zijn ‘Preserving Ireland’s Social and Cultural Record’ (DRI) en ‘Preserving Suffolk’s Digital Assets (Suffolk Record Office).
  Meer informatie over de finalisten

Blijk van waardering

“Dat er Nederlandse inzendingen zijn geselecteerd voor drie prijscategorieën, is een blijk van waardering voor het goede werk op het gebied van digitale duurzaamheid dat in veel instellingen plaatsvindt. Ook is het een kans om internationaal kennis te delen over het werk van eigen bodem”, aldus Marcel Ras, programmamanager van de NCDD.

Webinarserie Nederlandse finalisten

Gezien de belangstelling voor de geselecteerde projecten organiseert de NCDD in januari een Nederlandstalige serie van drie webinars, waarin de genomineerden uitgebreid over hun project vertellen.

Digital Preservation Awards

De prestigieuze internationale Digital Preservation Awards worden elke twee jaar uitgereikt aan mensen of organisaties die op een significante en innovatieve manier hebben bijgedragen aan het veiligstellen en toegankelijk houden van ons wereldwijde digitale erfgoed. Dit jaar vindt de prijsuitreiking tijdens een feestelijke ceremonie op 30 november in Londen. Er zijn onderscheidingen in zes categorieën:

 • Research and Innovation
 • Teaching and Communications
 • Most Distinguished Student Work in Digital Preservation
 • Most Outstanding Digital Preservation Initiative in Industry
 • Safeguarding the Digital Legacy
 • The Digital Preservation Coalition Fellowship.

Bekijk hier het totaaloverzicht van finalisten.

NCDD en de Digital Preservation Awards

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid sponsort de prijs voor Teachings and Communications. Marcel Ras, programmamanager van de NCDD, maakt tevens onderdeel uit van de jury.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top