Dit zijn de meest gelezen berichten van 2020

31 december 2020


W

elke berichten op de NDE-site lazen onze erfgoedcollega’s in 2020 het meest? Een overzicht.


Beeld: pixabay / geralt

1. ‘Digitale coronacollectie in Nederland van start’. Erfgoedinstellingen gaven gehoor aan onze oproep om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus in Nederland.

2. ‘5 alarmerende feiten over digitaal erfgoed op fysieke dragers’. Niels Komen: ‘Bij zo’n 40% van de erfgoedinstellingen dreigt dit materiaal verloren te gaan.’

3. ‘Erfgoedinstellingen kunnen straks floppy’s laten uitlezen’. Vanaf januari 2021 kunnen instellingen hiervoor terecht bij het HomeComputerMuseum.

4. ‘Data story zet Spaanse griep op de kaart – en toont overeenkomsten met corona‘. Een mooi onderzoeksproject van CLARIAH met enkele opvallende resultaten.

5. ‘Terugkijken: Kennissessie over auteursrecht (1)’. Een terugblik op de eerste online kennissessie, gericht op kleine erfgoedinstellingen en georganiseerd door onze #digitaalerfgoedcoaches.

6. ‘Project in progress: auteursrechtentool voor het erfgoedveld’. Deze tool is inmiddels op regeljerechten.nl als bètaversie gelanceerd.

7. ‘Wegwijzer voorkeursformaten in de maak‘. Wil je digitale informatie duurzaam bewaren, dan is kennis over bestandsformaten onmisbaar. Een whitepaper belicht de plannen.

8. ‘Trends in tools om digitale collecties te verwerken‘. Lees Ania Molenda’s rapport The Use of Preservation Tools among Dutch Heritage Organizations.

9. ‘Willemijn Zwart: ‘Erfgoedlespakket Expeditie Vrijheid speelt in op wensen van leraren’. Met dit lespakket ontdekken leerlingen hoe WOII zich afspeelde in hun regio, Overijssel.

10. ‘Nieuwe NDE-adviesgroep wil gezamenlijke onderzoeksagenda voor erfgoedveld‘. Voorzitter Martijn Kleppe licht de plannen toe.

11. ‘4 redenen waarom we als erfgoedveld software moeten archiveren‘. Een ervan: ‘Software vertelt het verhaal over de opkomst van onze digitale samenleving,’ aldus Jesse de Vos.

12. ‘Digitale Scheurkalender Burgerschap biedt vmbo-leerlingen cultuursnacks’. Dit concept legt een link tussen erfgoed en burgerschapsonderwijs.

13. ‘Solid-voorstel voor kleine erfgoedorganisaties krijgt subsidie‘. Bekeken wordt of Solid, een tool om gegevens op het web te publiceren, bruikbaar is voor kleine instellingen.

14. ‘NDE-toolbox Erfgoedkit helpt het erfgoedveld op weg’. In februari 2021 verschijnt de #Erfgoedkit, de toolbox voor digitaal erfgoed.

15. ‘Digiscan kleine Overijsselse erfgoedinstellingen‘. #Digitaalerfgoedcoach Martine de Boer keek hoe ver de instellingen zijn met het digitaliseren van hun collecties.

16. ‘Project SABIO wil bias in collectiebeschrijvingen via AI opsporen’. De vooringenomen blik, de bias, in de beschrijvingen van erfgoedcollecties zal zichtbaar worden gemaakt.

17. ‘Eerste campagnebeelden van Geheugen van Nederland’. Sinds eind juni laat deze online marketingcampagne het collectiemateriaal van erfgoedorganisaties in samenhang zien.

18. ‘De DERA 3.0 is verschenen’. De Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) beschrijft de afspraken in het netwerk die nodig zijn om digitaal erfgoed beter vindbaar te maken.

19. ‘Hoe de dataset Verkaufsbücher tot heftige verhalen leidde’. Een fraai onderzoeksproject van Pointer dat aan de slag ging met een dataset van het Nationaal Archief.

20. ‘NDE-tools klaar voor gebruik‘. NDE-bestuursvoorzitter Arjan de Zeeuw vertelt over hoe erfgoedinstellingen de in het netwerk ontwikkelde tools etc in beheer nemen.

Gerelateerd nieuws