beeldband

DIG IT UP, schatgraver van Rotterdamse stadscultuur, onderschrijft manifest

2 oktober 2019 Gepubliceerd door

Galerie en erfgoedlab DIG IT UP gaat werken volgens de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Vandaag heeft DIG IT UP daarom het manifest ondertekend. Dit geeft een verdere impuls aan het optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed in Nederland.

Schatgraver

DIG IT UP wordt ook wel de schatgraver van de Rotterdamse stadscultuur genoemd. De community erfgoedinstelling diept onbekend beeld- en geluidsmateriaal op en ontsluit het als uniek erfgoed van de stad. Bijvoorbeeld in de vorm van een beeldbank, expositie, documentaire of talkshow.  DIG IT UP werkt hierbij nauw samen met Rotterdammers en andere instellingen in de stad. Zo initieerde ze het project ‘Rotterdamse zoldervondsten’. Uniek beeldmateriaal uit de persoonlijke archieven van Rotterdammers werd gedigitaliseerd en overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.

Uitdagingen

Directeur Evan van der Most sluit zich graag aan bij het rijtje van erfgoedinstellingen dat al werkt volgens de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. ‘Wij zijn een community erfgoedinstelling met beperkte middelen die drijft op vrijwilligers. Wij ‘graven’ veel erfgoed op bij mensen thuis. Bij het digitaliseren, beschrijven en toegankelijk maken hiervan lopen we tegen allerlei uitdagingen aan. We willen protocollen ontwikkelen die aansluiten bij het manifest. Ook willen we heel graag samenwerken met vergelijkbare partners. We kunnen van elkaar leren en onze werkwijzen op elkaar aansluiten.’

Over het manifest

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde principes en een verschuiving van ‘instellingsdenken’ naar ‘netwerkdenken’. Een groeiend aantal organisaties uit de erfgoedsector staat achter deze werkwijze en gelooft dat we alleen het maximale uit digitaal erfgoed kunnen halen als we hierin samen optrekken. Zij onderschrijven daarom het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Staat jouw organisatie al op de kaart? Lees meer op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Gecategoriseerd in :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top