beeldband

Deadline voor herziening OAIS-standaard nadert

13 december 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Tot 31 december kunt u nog een bijdrage insturen voor de herziening van de OAIS-standaard uit 2012 via het officiële CCSDS-kanaal. Verbetervoorstellen kunnen ook eerst informeel besproken worden met vakgenoten via de OAIS Community wiki van DPC. Dit is mogelijk tot 16 december.

OAIS Community wiki

Op de OAIS Community wiki staan conceptvoorstellen voor aanpassing van de OAIS-standaard. De auteurs hiervan ontvangen graag feedback hierop voordat zij hun voorstel indienen. Uw reactie is dus erg welkom via de tab ‘Discussion’. Ook kunt u hier uw eigen verbetervoorstellen eerst voorleggen aan collega’s met een visie op OAIS. Op 16 december sluit de discussie. Daarna kunt u uw voorstel desgewenst aanpassen op basis van de discussie. U dient vervolgens zelf het uiteindelijke voorstel voor 31 december in te leveren bij CCSDS.

Over OAIS

OAIS (voluit ‘Reference model for an Open Archival Information System’) is een begrip voor iedereen die zich bezighoudt met het toegankelijk houden van digitaal materiaal. Het OAIS-referentiemodel geeft aanbevelingen voor het inrichten van een archief dat gericht is op langetermijnbewaring van en de toegang tot (digitale) informatie. Het biedt een samenhangend geheel van uitgangspunten en terminologie. Het referentiemodel is ontstaan onder auspiciën van The Consultative Committee for Space Data Systems (CCSDS) en sinds 2003 bekend als ISO-standaard (14721:2003). Het OAIS-model is echter zo generiek dat het toegepast kan worden in iedere discipline. Het is een leidraad voor het opzetten van een digitaal archief, géén blauwdruk. De kracht van OAIS ligt vooral in het feit dat door deze standaard iedereen de beschikking heeft over een gemeenschappelijk jargon voor digitale duurzaamheid. De standaard wordt elke vijf jaar herzien en de nieuwe versie wordt in 2020 verwacht.

Bijdrage NCDD

De NCDD is op verschillende manieren betrokken bij het vernieuwen en verbeteren van de belangrijke OAIS-standaard. Zie hiervoor de OAIS-kennispagina.

 

 

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten
Translate »
Top