beeldband

Collectie RAR duurzaam toegankelijk door PID’s

16 augustus 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De digitale objecten in de collectie van het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) zijn nu voorzien van een persistent identifier (PID): een unieke onveranderlijke identificatiecode die ervoor zorgt dat het object blijvend toegankelijk blijft wanneer ernaar wordt gelinkt, ook wanneer de URL van het object verandert. Dit is het resultaat van een samenwerking met DE REE Archiefsystemen, het Netwerk Digitaal Erfgoed, de NCDD en het Nationaal Archief.

Infoclip over de keuze voor het type PID, met een interview bij RAR aan het begin van het traject

Linkrot bedreigt duurzame toegang

Als er geen actie wordt ondernomen, leidt een verandering in de oorspronkelijke URL van een object (bijvoorbeeld doordat de organisatie van naam verandert of doordat het object binnen de websitestructuur wordt verplaatst) tot het breken van de links vanuit alle bronnen die naar het object verwijzen. Geïnteresseerden die bijvoorbeeld via portals als Europeana op zoek zijn naar het object, stuiten vervolgens op een foutmelding (404). De toekenning van persistent identifiers ondervangt dit probleem en zorgt ervoor dat objecten bereikbaar blijven.

Project Persistent identifiers

Het Regionaal Archief Rivierenland maakt gebruik van het collectiebeheersysteem MAIS-(M)DWS, een product van softwareleverancier DE REE Archiefsystemen. Het project Persistent identifiers van het Netwerk Digitaal Erfgoed stimuleert dat softwareleveranciers in Nederland hun systemen voorzien van een PID-functionaliteit. DE REE Archiefsystemen heeft dit traject succesvol afgerond en het RAR is de eerste instelling die van deze nieuwe mogelijkheid in het systeem gebruikmaakt.

Naast DE REE nemen ook DEVENTit (Atlantis), Cit (TMS) en Picturae (Memorix) deel aan dit project. Het project Persistent identifiers wordt geleid door het Nationaal Archief en is onderdeel van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar, een serie projecten in het Netwerk Digitaal Erfgoed die wordt gecoördineerd door de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid.

Informatiebijeenkomst voor gebruikers MAIS-(M)DWS

De PID-functionaliteit is nu ook beschikbaar voor andere instellingen die gebruikmaken van MAIS-(M)DWS. Graag delen de projectpartners de geleerde lessen met collega’s van archiefinstellingen die zijn aangesloten bij DE REE Archiefsystemen tijdens een slotbijeenkomst op 11 september bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.

Meer informatie

Een korte uitleg over persistent identifiers ziet u in de video’s Wat zijn persistent identifiers?, Kies de beste persistent identifier en Implementatie van persistent identifiers. Het project Persistent identifiers ontwikkelde ook een PID-wijzer voor erfgoedinstellingen die willen leren over PID’s en over welk type het beste bij hun situatie past.

Met algemene vragen over het project kunt u terecht bij projectleider Remco van Veenendaal. Wilt u meer weten over de implementatie bij het RAR, neem dan contact op met adviseur digitale ontwikkeling Kevin van Tuil.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top