beeldband

Collectie Museum van Wereldculturen duurzamer toegankelijk

19 juli 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed is de collectie van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen voortaan duurzamer toegankelijk. De objecten zijn nu voorzien van een persistent identifier. Zo’n unieke, onveranderlijke code zorgt voor blijvende toegankelijkheid van het object, ook wanneer de URL ervan verandert.

Samenwerking

Het  Netwerk Digitaal Erfgoed ondersteunde de samenwerking van het Nationaal Museum van Wereldculturen en leverancier Cit van het collectiebeheersysteem The Museum System (TMS).

Het Nationaal Museum van Wereldculturen is een samenwerking van het Afrika Museum in Berg en Dal, het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en het Tropenmuseum in Amsterdam. Op de website http://collectie.wereldculturen.nl tonen deze musea zoveel mogelijk materiaal uit hun depots.

Project Persistent identifiers

De invoering van de persistent identifiers (PID’s) maakt deel uit van een project van het Netwerk Digitaal Erfgoed, waarin softwareleveranciers in Nederland gestimuleerd worden hun systemen te voorzien van een PID-functie. Het project wordt geleid door het Nationaal Archief. Cit is de vierde softwareleverancier die de PID-functie met steun van het Netwerk Digitaal Erfgoed inbouwde in zijn collectiebeheersysteem (na DE REE archiefsystemen, DEVENTit en Picturae). Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft deze PID-functie als eerste TMS-gebruiker geïmplementeerd.

Wat zijn persistent identifiers?

Een voorbeeld van een persistent identifier uit de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen is: https://hdl.handle.net/20.500.11840/531873.

Als de oorspronkelijke URL van een object verandert, werken links vanuit bronnen naar het object niet meer. De oorspronkelijke URL kan bijvoorbeeld veranderen als de organisatie van (domein)naam verandert, of wanneer het object op een andere plaats op de site komt te staan. Geïnteresseerden die via portals als Europeana zoeken naar het object, krijgen dan een (404-)foutmelding. Daarom is het belangrijk dat objecten een persistent identifier krijgen. Dat zorgt ervoor dat ze bereikbaar blijven. Bekijk ook de video Wat zijn Persistent Identifiers?

Meer informatie

Als u meer wilt weten over persistent identifiers, neem dan contact op met projectleider Persistent Identifiers Remco van Veenendaal (Nationaal Archief) of met Tim van Rijn (Nationaal Museum van Wereldculturen) voor vragen rondom ingebruikname.

 

Een beeld uit de video 'Wat zijn persistent identifiers?'

Een beeld uit de video ‘Wat zijn persistent identifiers?’

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top