beeldband

Bekijk webinar ‘The Digital City revives’ online

19 januari 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Op 18 januari gaf Tjarda de Haan, webarcheologe en gast-e-curator bij het Amsterdam Museum, een (Engelstalig) webinar over de ‘opgraving’ en de reconstructie van De Digitale Stad (DDS). Dit webinar is nu online terug te kijken. Het maakt deel uit van de webinarserie van winnaars en finalisten van de Digital Preservation Awards die de NCDD samen met DPC aanbiedt.

De Digitale Stad

De Digitale Stad werd als eerste virtuele stad in de wereld opgericht in Amsterdam in 1994. Het werd een groot succes onder gebruikers en was in Nederland een voorloper van Facebook en Twitter. DDS is de oudste Nederlandse virtuele gemeenschap en speelde tot de sluiting in 2001 een belangrijke rol in onze internetgeschiedenis. DDS had inwoners die objecten, ideeën en tradities voortbrachten. Het is een belangrijke bron van cultureel erfgoed over de beginjaren van het internet. Tegelijkertijd vormt DDS een bron van inspiratie voor de huidige generatie creatieve ondernemers en kunstenaars, aangezien vele hedendaagse initiatieven hun oorsprong hebben in De Digitale Stad. Het is daarmee een schatkamer voor webarcheologen en andere geïnteresseerden.

De Digitale Stad wint de Digital Preservation Award in de categorie Safeguarding the Digital Legacy (credits: DPC)

Webarcheologie

Webarcheologie is een nieuw gebied in e-cultuur waarbij experts relatief nieuw (born digital) materiaal dat nog niet zo lang geleden verloren is gegaan, opgraven met relatief nieuwe (digitale) gereedschappen. Data vormen de nieuwe klei, scripts de nieuwe schoppen en het web is de allerjongste kleilaag die wordt ontgonnen. Zowel de materie als de methoden om ons digitale verleden op te graven en te reconstrueren, zijn piepjong en nog volop in ontwikkeling. In het webinar vertelt Tjarda over webarcheologie en over het doe-het-zelf-handboek webarcheologie dat in ontwikkeling is, gericht op kleinere musea en andere organisaties.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top