beeldband

Beeld en Geluid verkrijgt Core Trust Seal

11 januari 2021 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Op 18 december 2020 kreeg het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor de komende drie jaar het Core Trust Seal (CTS) toegekend. Dit internationaal erkende certificaat betekent dat het archief van Beeld en Geluid een betrouwbaar en duurzame bewaarplaats voor digitale materialen is.

Wereldwijd hebben 104 archieven en data-centra het CTS-keurmerk. In Nederland beschikken naast Beeld en Geluid ook bijvoorbeeld DANS, het IISG, het Regionaal Archief Zutphen en het Nationaal Archief over dit certificaat.

Het keurmerk is ontstaan uit een samenwerking tussen Data Seal of Approval (DSA) en WDS (World Data System of the International Science Council). De certificatie-eisen zijn opgenomen in een universele catalogus die de belangrijkste kenmerken van betrouwbare dataopslagplaatsen definieert. Een gecertificeerd digitaal archief of ‘repository’ dient te voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden op het gebied van digitaal objectmanagement, rechtenmanagement, systemen, beveiliging, deskundigheid van de medewerkers, vertrouwelijkheid van de data, toegang en zoeken en digitale duurzaamheid. Een instelling laat met dit keurmerk zien dat het een betrouwbare partner is als het gaat om de bewaring van digitale collecties.

Lees ook waarom het CTS-keurmerk een belangrijke mijlpaal voor het ISSG is

Op de hoogte blijven? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top