beeldband
Jørgen Stamp digitalbevaring.dk CC BY 2.5 Denmark

Aangepaste data cursus Leren Preserveren: je kunt je nog opgeven!

10 september 2020 Gepubliceerd door

De cursus Leren Preserveren start op 13 oktober. Met deze driedaagse groepscursus leer je de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Er is nog plek, dus geef je snel op via lerenpreserveren.nl. De cursus wordt gegeven door coaches vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed in samenwerking met VHIC.

Wat ga je leren?

Je werkt in een archiefinstelling, overheidsorganisatie, museum, culturele instelling of bibliotheek? Je hebt in je werk te maken met het behoud van digitale informatie? Leren Preserveren brengt je inzicht in wat duurzame toegankelijkheid is en je krijgt kennis en tools aangereikt.

In de cursus leer je op verschillende manieren wat dit betekent voor jouw praktijk. Je leert bijvoorbeeld herkennen welke duurzaamheidsuitdagingen er in jouw situatie bestaan. Maar je krijgt ook praktische informatie over wat een digitaal object en informatieobject inhoudt, het OAIS-model, preserveringsmetadata, e-mailarchivering en persistent identifiers.

Aangepaste data en locatie

De drie cursusdagen zijn op:

  • dinsdag 13 oktober (10.30 – 16.00 uur)
  • dinsdag 10 november (10.30 – 16.00 uur)
  • dinsdag 1 december (10.30 – 16.00 uuur)

We streven ernaar om in ieder geval de eerste cursusdag klassikaal, op locatie, te organiseren, zodat deelnemers elkaar leren kennen en het groepsgevoel wordt versterkt. De tweede en derde cursusdag zullen online plaatsvinden. De locatie van de eerste cursusdag wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

Cursus voorjaar 2020 scoorde 8,4

Deelnemers die de groepscursus in het voorjaar 2020 volgden, beoordeelden de cursus met gemiddeld een 8,4. Na de lockdown was het even improviseren, maar ook de online sessies waren voor de cursisten niet minder waard. Enkele reacties:

‘Ik heb nu kennis, maar ook het vertrouwen dat ik digitaal preserveren kan aanpakken. Voor mij waren vooral de vragen die gesteld zijn bij het formuleren van een duurzaamheidsbeleidsplan erg behulpzaam.’

‘De docenten (coaches) waren top!’

‘Ik vond de combinatie online/bijeen ideaal, met voldoende tijd tussen de cursusdagen. Het gaf de gelegenheid om de stof door te nemen, de opdracht te maken, maar ook om facultatief je verder te verdiepen met het geboden leesmateriaal.’

Meer weten?

Wil je meer informatie, wil je je direct inschrijven of heb je nog vragen? Kijk op lerenpreserveren.nl. Of stuur een mail naar cursus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top