beeldband

4x rapporten bijlezen in vakantietijd

13 augustus 2020 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Heb je het in deze vakantietijd even wat rustiger? Dan is dit het moment om bij te lezen. Want de afgelopen maanden heeft het Netwerk Digitaal Erfgoed vier rapporten op het gebied van digitaal erfgoed uitgebracht. We zetten ze voor je op een rij.

Onderzoek naar digitaal erfgoed op fysieke dragers

Bijna alle erfgoedinstellingen hebben ze: cd’s, dvd’s en floppy’s met daarop Nederlands erfgoed. Helaas dreigt dit materiaal bij zo’n 40% van de erfgoedinstellingen verloren te gaan. Dat blijkt uit onderzoek. Tenminste, als er nú geen actie wordt ondernomen.

Onderzoek naar trends in tools om digitale collecties te verwerken

Steeds meer divers digitaal materiaal stroomt de archieven van erfgoedinstellingen binnen. Omdat het veelal om grote hoeveelheden bestanden gaat, is een automatische verwerking daarvan noodzakelijk. In het rapport The Use of Preservation Tools among Dutch Heritage Organizations vind je de preserveringstools die de instellingen hierbij inzetten. En de actuele ontwikkelingen.

Onderzoek naar waarom we als erfgoedveld software moeten archiveren

Erfgoedinstellingen die software archiveren. Zijn die er al? En waarom zou je dat als instelling doen? Het rapport Software-archivering en de Nederlandse erfgoedsector geeft antwoord op die vragen.

Onderzoek naar het aggregatielandschap

Welke organisaties houden zich bezig met het koppelen van data (‘aggregatoren’) om die voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar te stellen? Plus: digitaal erfgoed beter zichtbaar te maken voor allerlei gebruikersgroepen? Een inventarisatie ten behoeve van het projectHet organiseren van het aggregatielandschapgeeft hierin inzicht. Inclusief verschillende aanbevelingen.

Op de hoogte blijven? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top