• nl
  • en
beeldband

Modellen voor strategie en beleid

23 december 2011 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Als u handvatten zoekt voor het opzetten van strategie en beleid voor duurzame toegankelijkheid, kunt u terecht bij de volgende bronnen:

(Kleine) culturele erfgoedinstellingen

In 2010 deed Enno Meijers van de Zeeuwse bibliotheek onderzoek naar modellen voor strategie en beleid, met een focus op kleine erfgoedinstellingen. Zijn thesis is getiteld “Stapsgewijs naar duurzame toegang“; zie ook blog hierover. Meijers maakte gebruik van het “Digital Preservation Capability Maturity Model” van Charles M. Dollar, zie blog (tweede deel) daarover. Het model definieert de 15 aandachtsgebieden voor duurzame toegankelijkheid en geeft aan hoe daarin stappen kunnen worden gezet (een artikel van Dollar zelf hierover heb ik niet online kunnen vinden; waarschijnlijk omdat Dollar een consultant is die er zijn brood moet verdienen – dan geef je niet zomaar alles weg).

Charles M. Dollars Digital Preservation Capability Maturity Model

Wetenschap

Een goed startpunt is het Data Seal of Approval dat door DANS werd ontwikkeld en nu onder een internationale redactie staat.

Het Engelse Digital Curation Centre publiceerde het handzame 5 Steps to Research Data Readiness – a guide for IT managers (2012).

Meer informatie

De website van Digitaal Erfgoed Nederland, http://www.den.nl/thema/16/digitale-duurzaamheid.

 

 

Categorie :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top