• nl
  • en
beeldband

Duurzaamheidsstrategie: migratie

7 januari 2012 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Migratie is één van de technieken om digitale bestanden geschikt te maken voor andere (meestal latere) computers en software. Kern van deze strategie is dat een digitaal bestand wordt aangepast als het op een nieuwe hardware/software combinatie gebruikt moet worden. Iedereen die met digitale documenten werkt heeft er al eens mee te maken gehad: als u een Word 97 bestand opent in Word 2011, dan vindt op de achtergrond automatisch een migratieslag plaats, in dit geval een migratie die door de softwareleverancier is ingebouwd.

Iedereen zal ook bekend zijn met het feit dat zo’n migratie maar zelden 100% goed gaat. Er zijn altijd wel wat kleine veranderingen, bijvoorbeeld in de opmaak van het document. Dat hoeft niet altijd meteen een ramp te zijn, maar in de loop van de tijd zullen de veranderingen steeds groter worden en dan komt er ooit een moment dat het originele document niet meer herkend kan worden.

Kanttekening: ook als u een Word-document omzet in een PDF/A is er sprake van migratie, en ook dan kunnen er dingen fout gaan. We horen wel eens van praktijken waarbij zo’n PDF dan weer gescand wordt en de .tiff die dan ontstaat weer omgezet in .jpg2000 of een nieuwe PDF. Brrrrrr ….

Daarom zijn de NCDD-instellingen voorlopig heel voorzichtig met migratie. Liever bewaren ze het ontvangen document voorlopig zo goed mogelijk (bitpreservering) in afwachting van betere technische ontwikkelingen.

Ten slotte: migratie werkt maar voor een beperkt aantal bestandsformaten, met name tekst en plaatjes. Voor dynamische en samengestelde bestanden (zoals bijv. websites of verrijkte publicaties) zijn andere methodes nodig.

 

Zie ook: emulatie, representation information network

Gecategoriseerd in :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top