• nl
  • en
beeldband

Kosten van duurzame toegankelijkheid

23 december 2011 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Iedereen wil weten wat duurzame toegankelijkheid kost – nu en in de toekomst. Helaas is dat niet zo gemakkelijk te berekenen, want we weten niet wat de technologische ontwikkelingen zullen zijn. Ook hangt veel af van de beleidsbeslissingen die individuele organisaties nemen. Hoe “veilig” moet al het materiaal zijn? Hoeveel back-ups vinden we nodig? Hoe vaak lopen we alle data langs om te controleren of alles in orde is en kleine fouten te repareren (het zogenaamde “scrubben”)? Hoe vaak migreren we de content (de inhoud) van het ene medium (tape, disk) naar een ander medium? Hoe vaak moeten we materiaal omzetten naar een nieuw bestandsformaat?

Vrijwel altijd moeten in duurzame toegankelijkheid de risico’s van verlies van data worden afgewogen tegen de kosten die gemoeid zijn met het bestrijden van die risico’s. Het is geen zwart-wit kwestie maar een van vele grijsgradaties.

Op 22 mei 2012 gaven drie experts (David Rosenthal, Stephen Abrams en Matthew Addis) in Los Angeles een goede masterclass over kosten; een samenvatting vind je op de NCDD blog.

Vlnr: David Rosenthal, Stephen Abrams, Matthew Addis - onderzoekers naar kosten in digitale duurzaamheid

Abrams gaf tijdens de workshop wat cijfers over de kosten van opslag:

Bron: Stephen Abrams, UC3

Deze getallen gaan echter alleen maar over kale opslag, zonder duurzaamheidsbeheer. Abrams gaf aan wat er allemaal nog meer bij komt kijken:

bron: Stephen Abrams, UC3

Daarmee kunnen de “total costs of ownership” (TCO) wel oplopen tot $16,000 per terabyte, afhankelijk van allerlei beleidsbeslissingen zoals eerder genoemd.

Nog wat vuistregels uit de workshop:

  • De kosten van kale opslag zullen blijven dalen, maar niet meer zo hard als de afgelopen jaren. De technici lopen momenteel tegen natuurkundige grenzen aan bij het ontwikkelen van opslagmedia die nog meer data aankunnen (“density”)
  • Over het algemeen zijn de kosten voor het verschaffen van toegang vele malen hoger dan die voor opslag. Maar ook daar zijn veel variabelen in het spel die algemene regels lastig maken.
  • Er kunnen veel kosten bespaard worden door al bij creatie van de data te zorgen voor goede metadata. Als die later nog moeten worden toegevoegd, kost dat vele malen meer.

Meer informatie

De Open Planets Foundation houdt een lijst bij van bekende projecten rond kosten en financiering, zie http://wiki.opf-labs.org/display/CDP/Home.

DEN dossier over de kosten van digitaliseren (=omzetten van analoog naar digitaal, nog zonder duurzame toegankelijkheid), http://www.den.nl/thema/36/.

IA/update juni 2012

Categorie :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top