• nl
afbeelding NCDD

Project Persistent identifiers

Een persistent identifier is een unieke en permanente verwijzing naar een digitaal object (een scan, audiovisueel bestand, metadata record, etc.). Persistent identifiers (PID’s) vormen de oplossing tegen linkrot: het verschijnsel dat webpagina’s niet meer bereikbaar zijn omdat het webadres is veranderd. Dit gebeurt vooral wanneer websites naar elkaar linken. Nadat webadressen veranderen (bijvoorbeeld doordat de inhoud op een andere pagina is gezet, of omdat de organisatie achter de website van naam is veranderd), werken de links niet meer. Met de komst van aggregatoren zoals Europeana en het beschikbaar stellen van open data is linkrot een grote bedreiging geworden voor de vindbaarheid van digitale collecties. Op grote schaal wordt de metadata van digitale objecten geharvest (verzameld) en op andere websites hergebruikt. Het veranderen van het oorspronkelijke adres betekent dan opeens dat tienduizenden links niet meer werken. Lees meer over persistent identifiers.

Dit project werkt aan een generieke dienstverlening voor het toekennen van persistent identifiers, zodat ook de kleinere instellingen deze belangrijke stap kunnen zetten. Is dit ook iets voor instelling? Dan komen we graag met u in contact. Contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.

Projectresultaten

PID-wijzer

 • Sinds april 2016 is de PID-wijzer online. Deze tool helpt bij het leren en nadenken over belangrijke PID-onderwerpen en wijst de weg bij het opstarten van een PID-selectietraject. Gekoppeld aan de PID-wijzer zijn veelgestelde vragen over het onderwerp.
  In de tweede helft van 2016 werd de PID-wijzer geüpdatet naar aanleiding van feedback van nestor en de leden en Registration Agencies van de International DOI Foundation.

Video’s over PID’s

 • Ook heeft het projectteam in juli 2016 drie korte video’s geproduceerd over PID’s, die u kunt bekijken en delen:
 1. Wat zijn Persistent Identifiers?
 2. Kies de beste Persistent Identifier
 3. Implementatie van Persistent Identifiers

Implementatie in archiefbeheersystemen

 • Het project heeft afspraken gemaakt met SURFsara, zodat ook erfgoedinstellingen sinds juni 2016 gebruik kunnen maken van hun PID-service (Handle System). Zie de website van SURFsara voor meer informatie of neem contact op met de projectleider.
 • Via softwareleverancier Picturae maken vanaf oktober 2016 de eerste vijf Nederlandse archiefinstellingen gebruik van de PID-service van SURFsara. Het Nationaal Archief maakt sinds november 2016 gebruik van de PID-service van SURFsara.
 • Via softwareleverancier DE REE archiefsystemen beschikt het Regionaal Archief Rivierenland sinds september 2017 over PID’s.
 • Via softwareleverancier DEVENTit werken het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Regionaal Archief Nijmegen en het Gemeentearchief Ede aan de implementatie van PID’s in Atlantis.
 • Via softwareleverancier Cit werkt het Nationaal Museum van Wereldculturen aan de implementatie van PID’s in TMS.

Projectleden

 • Remco van Veenendaal, Nationaal Archief (projectleider per juli 2016)
 • Gijsbert Kruithof, Nationaal Archief (projectleider tot en met juni 2016)
 • Marie-Claire Dangerfield, Stadsarchief Rotterdam (projectlid)

 Meer informatie

Dit project wordt voorgezet in het vervolg van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar. Bij vragen kunt u contact opnemen met projectleider Remco van Veenendaal via remco.van.veenendaal@nationaalarchief.nl of via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.
Translate »
Top