• nl
  • en

Nulmeting Bereik Digitaal Erfgoed

Om de maatschappelijke waarde van deze collecties te vergroten (de missie van het Netwerk Digitaal Erfgoed) is het minimaal nodig dat mensen ermee in aanraking komen. In opdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed onderzocht onderzoeksbureau GfK in 2017 daarom in een nulmeting hoeveel mensen in Nederland in aanraking komen met digitaal erfgoed. Uit het onderzoek, dat op 7 april 2017 werd gepresenteerd tijdens de Week van het Digitaal Erfgoed, bleek dat maar liefst 86% van de Nederlanders websites van erfgoedinstellingen, gemeenschappelijke erfgoedportals en bekende verhalenkanalen op het terrein van digitaal erfgoed bezoekt.

Populaire sites

Het percentage van 86% is bijna evenveel als het bereik van Wikipedia, dat in Nederland op 87% ligt. In het onderzoek zijn een groot aantal websites meegenomen waarop digitaal erfgoed te vinden is. De meest geraadpleegde websites zijn bibliotheekwebsites, de website van natuurmonumenten, museumkaart.nl en myheritage.nl. Websites uit de categorie toerisme, musea en uitjes worden het vaakst bezocht (29%), gevolgd door stamboomonderzoek (27%).

Bezoekersprofiel

Bij een nader onderzoek van 15 uitgelichte erfgoedwebsites is ook een gemiddeld profiel op te stellen van de websitebezoeker. Zo is het percentage 50+’ers dat erfgoedwebsites bezoekt (33%) gemiddeld lager dan het totaal aantal 50+’ers in Nederland (41%).  Ook is de gemiddelde erfgoedwebsitebezoeker iets vaker dan gemiddeld hoger opgeleid.

Bekijk ook het vervolg van de Nulmeting in 2018.

Meer informatie

Zoek je meer informatie? Neem dan contact op met Chris Groeneveld, domeinmanager Digitaal Erfgoed Zichtbaar, via chris.groeneveld@netwerkdigitaalerfgoed.nl of 06 51 44 80 00.
Translate »
Top