• nl
  • en

Termennetwerk

Het Termennetwerk is een nieuwe dienst die in het Netwerk Digitaal Erfgoed ontwikkeld wordt. Hiermee maken we het collectiebeheerders en redacteuren gemakkelijker om termen van terminologiebronnen te gebruiken. Natuurlijk kun je terminologiebronnen ook rechtstreeks doorzoeken, zonder het Termennetwerk. Maar dit kan een opgave zijn: terminologiebronnen gebruiken verschillende manieren om hun informatie te ontsluiten. Het Termennetwerk vergemakkelijkt het proces door een uniforme manier van zoeken aan te bieden.

Hoe werkt het?

Het Termennetwerk zoekt in alle terminologiebronnen die in het erfgoednetwerk beschikbaar zijn. Let wel: als gebruiker zoek je niet rechtstreeks in het Termennetwerk – dit doet je collectiebeheersysteem of contentmanagementsysteem voor je. Je voert eerst je zoekvraag in, bijvoorbeeld: Rembrandt of fiets. Vervolgens selecteer je de terminologiebron waarin je wilt zoeken. Bijvoorbeeld: Nederlandse Thesaurus van Auteursnamen (NTA) of Art & Architecture Thesaurus (AAT). Daarna zoekt het Termennetwerk real-time in de terminologiebron en geeft alle resultaten terug die voldoen aan je zoekvraag. Voor Rembrandt zijn dat bijvoorbeeld alle personen met die naam en voor fiets zijn dat alle begrippen die zo heten, zoals bakfiets en waterfiets. Het Termennetwerk ontsluit de informatie zoals die voorkomt in de terminologiebronnen, as-is, zonder aanpassingen.

Demo van prototype

Een dergelijke toepassing is vooruitstrevend, ook internationaal gezien. We werken hard aan het stapsgewijs ontwikkelen van deze nieuwe technologie. Inmiddels zijn we erin geslaagd een prototype van het termennetwerk werkend te krijgen. Op de demonstrator kun je voor het eerst real time zoeken in verschillende terminologiebronnen. Dit is een belangrijke stap richting het eindresultaat.

Demo van het Termennetwerk

Meer informatie

De demonstrator is vooral bedoeld om de werking van het Termennetwerk te demonstreren. In de volgende fase van dit project komen we graag in contact met collectiebeheerders om de toepassing verder af te stemmen op hun behoeften.

Heb je vragen over het Termennetwerk of over de toepassing ervan binnen jouw organisatie? Sjors de Valk, informatiearchitect bij het Netwerk Digitaal Erfgoed, vertelt je er graag meer over.
Translate »
Top