• nl
  • en
beeldband

KB start in 2018 programma voor vernieuwing e-Depot

20 december 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Jeffrey van der Hoeven, Hoofd Digitale Duurzame Toegang bij de Koninklijke Bibliotheek (KB), blogt voor de NCDD over de grote operatie waar de KB op dit moment voor staat: de vernieuwing van het e-depot. Jeffrey is een van de business change managers van dit programma.

“Begin 2018 gaat een nieuw programma van start waarin de Koninklijke Bibliotheek (KB) haar huidige digitale duurzame bewaarplaats gaat vernieuwen. De huidige oplossing is de tweede generatie van het e-Depot, operationeel sinds 2013 (welke het eerdere IBM DIAS verving) en onder andere door de enorme groei van de collectie toe aan vervanging.

Alle facetten van duurzaamheid

De beoogde vernieuwing betreft alle facetten rondom duurzaamheid van digitale collecties, zoals vervanging van de huidige voorziening door een meer schaalbare oplossing, de daarop aansluitende ingest-workflows en een deel van de infrastructuur voor toegang tot de collecties. Tevens onderzoeken we organisatiebreed waar digitale duurzaamheid beter verankerd kan worden in de bestaande bedrijfsprocessen.

Drie generaties e-depots bij de KB

Planning

In 2017 zijn daarvoor de voorbereidende stappen gezet door het uitvoeren van een nulmeting (op basis van het scoremodel) van digitale duurzaamheid in de organisatie en het uitzetten van een Request for Information (RfI) in de markt met betrekking tot opslagtechnologie en preserveringsoplossingen voor digitale collecties. Deze informatie gebruiken we om medio 2018 een Request for Proposel (RfP)-traject te kunnen starten. Het streven is eind 2018 te komen tot een keuze voor oplossingen omtrent opslag en preservering. Het programma heeft een looptijd van vier jaar waarbinnen alle digitale collecties van de KB onder regie van de nieuwe voorziening worden gebracht.”

Meer informatie over de Koninklijke Bibliotheek vindt u op www.kb.nl. Jeffrey deelt de voortgang van het traject in de loop van 2018 weer via een blog. Voor vragen of het delen van ervaringen kunt u hem bereiken op jeffrey.van.der.hoeven@kb.nl.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top