• nl
  • en
beeldband

In gesprek met 1000e Twittervolger Frans: ‘Het is tweerichtingsverkeer’

5 september 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Deze zomer vierden we een klein feestje: ons Twitternetwerk bereikte de grens van 1000 volgers. Omdat we graag weten wie de mensen en organisaties zijn die samen het Netwerk Digitaal Erfgoed vormen, gingen we onder het genot van een stukje taart in gesprek met de duizendste volger: Frans van Ballegoy. Communicatieadviseur Carolien van Zuilekom doet verslag:

“Mijn kennismaking met Frans stond gepland voor 11 juli bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in. Daar hebben ze namelijk taart én zijn ze bezig met zaken waar Frans, als leverancier van diensten en producten voor digitaal beeldgebruik bij Media Consultancy International, grote interesse in heeft. Hij levert onder andere testkaarten en hard/software aan fotostudio’s, musea, stadsarchieven en overheidsinstanties die direct met het digitaliseringsproces te maken hebben.We startten dan ook met een uitgebreide tour langs de indrukwekkende digitaliseringsstraat op de eerste verdieping, een erfenis van de Beelden voor de Toekomst-periode die nog steeds wordt gebruikt. Arnoud Goos, Teamcoördinator Digitalisering bij Beeld en Geluid en tevens projectleider Webarchivering voor het Netwerk Digitaal Erfgoed, was zo vriendelijk ons rond te leiden en zijn kennis en anekdotes met ons te delen.

Frans van Ballegoy en Arnoud Goos (Beeld en Geluid) bij de rondleiding

Frans van Ballegoy (rechts) en Arnoud Goos (Beeld en Geluid) bij de rondleiding

Connectie met het Netwerk Digitaal Erfgoed

Na de rondleiding was het tijd voor koffie en taart en verdere kennismaking. Frans bleek de laatste decennia alle ontwikkelingen op digitaal gebied op de voet te hebben gevolgd. Ook kent hij een aantal van de landelijke knooppunten in het Netwerk Digitaal Erfgoed goed: hij was onder andere betrokken bij het terugkoppelen van de UTT (Universal Test Target) praktijkresultaten van Metamorfoze, het nationale programma voor behoud van papieren erfgoed middels digitalisering. Ook heeft hij een aantal keer deelgenomen aan activiteiten van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, een samenwerkingsverband wat in maart 2018 is opgegaan in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Langs die weg is hij met Netwerk Digitaal Erfgoed in aanraking gekomen en de laatste tijd is hij de activiteiten meer gaan volgen. Zo blijft hij op de hoogte van wat de samenwerkende instellingen tot stand brengen. Frans: “Het Netwerk Digitaal Erfgoed is voor mij in twee woorden te omschrijven, namelijk innoverend delen!”

Kennismaking met Frans van Ballegoy bij Beeld en Geluid onder het genot van gebak

Kennismaking met Frans van Ballegoy bij Beeld en Geluid

Tips

We sluiten af met een leeg gebaksbordje en een open vraag: hoe kunnen we in het netwerk nog meer op de behoefte van jou als leverancier inspelen? “Kennisbijeenkomsten zijn altijd een goede gelegenheid om je kennis op peil te brengen en vakgenoten te ontmoeten”, vindt Frans. Hij raadt ons aan hier vooral mee door te gaan, zodat we kennis over digitaal erfgoed toegankelijk maken voor mensen en instellingen van alle instapniveaus.

Ook doet hij een suggestie voor het opstarten van een forum. “Iemand zit met een vraagstuk, en als je je dan op een soort forum of kennisnet kan registeren en daar je vraag kan stellen, kunnen de experts in het netwerk hierop reageren. En dat forum kan je ook doorverwijzen naar andere bestaande groepen op dit gebied en op die manier fungeren als een centrale toegang”, aldus Frans. “Mensen kunnen vragen stellen en zelf waar mogelijk ook weer anderen op weg helpen met hun kennis. Want het blijft toch tweerichtingsverkeer.”

Wij danken Frans hartelijk voor zijn bijdrage en goede suggesties. Wilt u ons ook volgen op Twitter? U kunt ons vinden op @DigitaalErfgoed

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top