• nl
 • en
beeldband

Hollandse hoogtepunten van iPRES 2016

13 oktober 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Het is u vast niet ontgaan: van 3 tot 6 oktober vond in Bern de toonaangevende internationale iPRES-conferentie plaats – een jaarlijkse ontmoetingsplek voor mensen die werken aan de duurzame toegankelijkheid van onze digitale collecties. Vanuit Nederland waren er zestien deelnemers vanuit zeven organisaties aanwezig, met uiteenlopende expertises. Wat waren volgens hen de hoogtepunten van iPRES 2016, wat maakte de meeste indruk? Voor de thuisblijvers en de terugblikkers zetten we ze op rij:

De hoogtepunten

 • “Unfortunately, optimism is a very poor basis for digital preservation”. Deze uitspraak van David Rosenthal (LOCKSS) is bij Annemieke de Jong (Beeld en Geluid) blijven hangen, omdat het benadrukt dat het digitale tijdperk naast vele zegeningen ook dilemma’s en beperkingen met zich meebrengt, waar we de ogen niet voor kunnen sluiten. Lees meer over Annemiekes observaties op haar blog.

 

 • Voor Mies Langelaar van het Stadsarchief Rotterdam is de keynote van David Bosshart (Gottlieb Duttweiler Institute), getiteld “Digital Memories, Digital Futures”, een van de hoogtepunten:

Mies Langelaar twittert over de presentatie van David Bosshart

 

 • “Het blog dat David Rosenthal schreef naar aanleiding van de paneldiscussie over software preservation vond ik heel verhelderend, en geeft een goed overzicht van de problemen rondom legacy software en mogelijke oplossingen”, aldus Johan van der Knijff (Koninklijke Bibliotheek).

 

 • Annelies Cordes (Beeld en Geluid) noemt de “alleszeggende sheet” waar Jonathan Clark (International DOI Foundation) de tutorial ‘Persistent Identifiers for Digital Cultural Heritage’ mee aftrapte. “Genoeg stof om de hele dag te kunnen vullen met Persistent Identifiers”, vindt ze.

Tutorial over Persistent Identifiers. Foto: Annelies Cordes

 

 • Ook Remco van Veenendaal (Nationaal Archief) staat stil bij de Persistent Identifiers, die nog meer dan hij (als projectleider Persistent Identifiers, waarover hij ook een tutorial verzorgde) had verwacht, aan bod kwamen: “Dit komt waarschijnlijk door mijn focus, maar ook door de duidelijke aanwezigheid van Robert E. (“Bob”) Kahn van CNRI en zijn vrouw. Persistent Identifiers als oplossing voor dode links zullen in de toekomst een nog veel belangrijkere, en liefst onzichtbare rol gaan spelen. Gelukkig trof ik tijdens mijn bliksembezoek aan de met iPRES samenvallende Swiss Toy Fair ook een duidelijk zichtbare, levende Link aan.” Lees verder over Remco’s ervaring op iPRES op zijn blog.

Remco met een ‘levende Link’ (een personage uit de serie The Legend of Zelda). Foto: Remco van Veenendaal

 

 • iPRES 2016 vond plaats in het Zwitserse Bern en Erwin Verbruggen (Beeld en Geluid) verwijst terecht naar de “jaloersmakende plaatjes” die iPRES-gangers deelden, onder andere via Twitter (bekijk ook het doorzoekbare twitter-archiefje en network graph die Erwin maakte over het congres).
  Verder zegt hij: “Ik vond vooral mooi dat zoveel verschillende communities op één plek bijeen komen. Dat maakt het programma wel heel uiteenlopend en niet altijd even relevant voor onze specifieke uitdagingen, maar zorgt er wel voor dat je duidelijk kan kaderen welke toepassingen, oplossingen, systemen waar in zwang zijn – en waarom.”

iPRES-gangers combineren congres met cols

 • Marcel Ras (NCDD) memoreert aan de Best Paper Award, die hij namens de jury in het Bernse stadhuis uit mocht reiken aan Dragan Espenschied, Oleg Stobbe, Thomas Liebetraut en Klaus Rechert voor hun paper ‘Exhibiting Digital Art via Emulation – Boot-to-Emulator with the EMiL Kiosk System’. De NCDD sponsorde deze Award.

Nederlandse bijdrage aan iPRES-programma

Diverse Nederlandse preservation-experts leveren een bijdragen aan de conferentie:
 • Erwin Verbruggen (Beeld en Geluid) – workshop ‘Quality Standards for Preserving Digital Cultural Heritage’
 • Remco van Veenendaal (Nationaal Archief, project Persistent identifiers) – tutorial ‘Persistent Identifiers for Digital Cultural Heritage’ en workshop ‘Towards Smarter Persistent Identifiers’
 • Tjarda de Haan (Amsterdam Museum, case study DDS) – paper ‘Project “The Digital City revives” A case study of web archaeology’. Dit is een project van onder andere Amsterdam Museum, Beeld en Geluid, de Waag Society en UvA.
 • De NCDD initieerde de panels ‘Challenges and benefits of a collaboration of the collaborators’ en ‘OAIS for all of us’.
 • Bovendien maakt Barbara Sierman (Koninklijke Bibliotheek) deel uit van het organisatiecomité van deze editie als voorzitter Workshops & Tutorials.

Verder lezen: proceedings en blogs

De volledige proceedings van iPRES 2016 [PDF] zijn voor eenieder te bekijken. Daarnaast zijn er meerdere interessante (inter)nationale blogs verschenen over de conferentie, waarvan we de volgende in ieder geval willen noemen:

Tot slot kunt u ook op Flickr het fotoverslag bekijken dat de iPRES-organisatie samenstelde.

Op naar volgend jaar

Volgend jaar wordt de conferentie gehouden in Kyoto, Japan. En gezamenlijk kijken we uit naar 2019, wanneer iPRES op eigen bodem plaatsvindt. De partners van de NCDD nemen de organisatie van deze editie op zich, die zich afspeelt van 16 tot 20 september in Amsterdam.

 

 

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top