• nl
  • en
beeldband

Feestelijke, enthousiasmerende slotbijeenkomst PID-project bij RAR

18 september 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Remco van Veenendaal, adviseur preservation bij het Nationaal Archief en projectleider Persistent Identifiers bij NDE/NCDD, blogt over de feestelijke afsluiting van het persistent-identifiersproject bij het Regionaal Archief Rivierenland:

“Op maandagmiddag 11 september was het feest in Tiel. Regionaal Archief Rivierenland vierde de succesvolle afloop van het project waarin ze samen met DE REE Archiefsystemen persistent identifiers implementeerden in archiefbeheersysteem MAIS-(M)DWS.

Duurzaam verwijzen naar digitaal archiefmateriaal van het RAR met een PID

Dankzij dit project is DE REE de tweede (erfgoed)leverancier die persistent identifiers (PID’s) een plekje heeft gegeven in hun software. De eerste leverancier was Picturae. PID-projecten van Cit en DeventIT lopen nog. Al deze projecten werden met raad en financiële daad door het project Persistent Identifiers van het werkpakket Houdbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) ondersteund.

Na welkom te zijn geheten door directeur/streekarchivaris Ella Kok-Majewska presenteerde adviseur digitale ontwikkeling Kevin van Tuil waarom, hoe en met welk resultaat RAR en DE REE PID’s implementeerden. Hij maakte hierbij dankbaar gebruik van de drie PID-filmpjes die door het project Persistent Identifiers van NDE en NCDD zijn ontwikkeld. Collega’s van een tiental archiefinstellingen keken toe, luisterden en stelden vragen. Kunnen alle klanten van DE REE nu gebruik maken van PID’s? Wat kostte het project RAR nu precies? Koppel je PID’s aan scans zelf, of liever aan de context van scans, zoals in de viewer? Zouden gemeenten niet eigenlijk ook al PID’s moeten aanmaken voor gepubliceerde informatie? Kevin, directeur Gerard Mulder van DE REE en ondergetekende reageerden op deze en andere vragen. Zo ontstond een prettige, informele en vooral enthousiasmerende bijeenkomst.

Complimenten aan RAR voor het vervullen van een voortrekkersrol, en het voortvarend uitvoeren van dit project. Het resultaat mag er zijn, en kan door meer archief- en erfgoedinstellingen gebruikt worden.”

Lees meer over de implementatie van PID’s en andere initiatieven van het project (zoals de PID-wijzer) op de projectpagina.

 

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top