• nl
beeldband

Workshop Certificering: de vertaling naar uw organisatie

29 juni 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
29-06-2017
10:00 - 16:30

Locatie
Utrechts Archief


Het projectteam Certificering van het Netwerk Digitaal Erfgoed nodigt u uit voor de vervolgworkshop ‘Certificering: de vertaling naar uw organisatie’ op 29 juni bij het Utrechts Archief. In deze workshop vertalen wij samen met de deelnemers de richtlijnen van het Data Seal of Approval (zie Basiseisen voor betrouwbare, digitaal duurzaam toegankelijke archieven (PDF)) naar de dagelijkse praktijk van erfgoedinstellingen. Daartoe gaan we dieper in op de tekst en terminologie van deze richtlijnen met hulp van experts van DANS (Valentijn Gilissen), de Koninklijke Bibliotheek (Barbara Sierman), het Nationaal Archief (Remco van Veenendaal), Beeld en Geluid (Annemieke de Jong) en het IISG (Robert Gillesse).

De workshop is een vervolg op de workshop ‘Certificering in de praktijk‘ van 16 maart, waar een eerste stap werd gezet in het gezamenlijk doornemen van de DSA-vereisten en de toepassing in de praktijk. Deelname aan deze eerder workshop is niet vereist, geïnteresseerden kunnen ook op andere wijze aan de benodigde voorkennis komen. Zie de paragraaf Voorkennis.

Doelstelling

Het is voor collectiebeherende instellingen erg waardevol om een certificeringstraject in te gaan. Het draagt bij aan de kwaliteit van de interne processen en leidt er (in geval van een daadwerkelijke certificering) toe dat de organisatie formeel de status krijgt van betrouwbare partij voor het langetermijnbeheer van digitale informatie. Om het basisniveau van certificering van digitale archieven, het DSA/WDS, te verkrijgen, moet een organisatie voldoen aan zestien richtlijnen. De toepassing ervan blijkt vaak veel vragen op te roepen. Hoe interpreteer je als erfgoedinstelling deze richtlijnen, die geschreven zijn vanuit het wetenschapsdomein? Hoe vertaal je zo’n richtlijn nu precies naar de eigen praktijk van archivering? En welke documentatie moet je daarvoor beschikbaar hebben? Om organisaties verder op weg te helpen duiken we met de deelnemers en een aantal experts uit het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid dieper in de richtlijnen.

Doelgroep

De workshop is opgezet voor de volgende groepen:

  • grotere publieke instellingen in het erfgoeddomein en onderzoeksveld
    • met een missie en opdracht op het gebied van langetermijnpreservering van hun collecties (of collectie-onderdelen)
    • wier repository nog niet is gecertificeerd als TDR (trusted digital repository);
  • kleinere publieke instellingen in het erfgoed-/onderzoeksdomein, die hun kennis over (het gebruik van) TDR’s willen vergroten;
  • (commerciële) leveranciers die diensten en producten gericht op langetermijnpreservering, zoals e-depots, leveren aan instellingen.

Voorkennis

Deze workshop is een vervolg op de verdiepende workshop Certificering in de praktijk van 16 maart 2017 (zie verslag) en de Verkenningsworkshop Certificering van 3 november 2016 (zie verslag). De inschrijving staat echter ook open voor mensen die deze workshops niet hebben bijgewoond. We voorzien u in de aanloop naar de workshop van voorbereidende informatie, zodat eenieder over de benodigde voorkennis beschikt.

Programma

De workshop duurt van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur en is inclusief lunch en borrel.

9.30 uur:  Inloop

10.00 uur: Inleiding op het programma

10.40 uur: Blok 1: werken met richtlijnen 1 t/m 6

11.50u: Koffiepauze

12.00 uur: Blok 2: werken met richtlijnen 7 t/m 14

13.10 uur: Lunchpauze

13.55 uur: Blok 3: werken met richtlijnen 15 t/m 17

14.35 uur: Koffiepauze

14.50 uur: Vervolg blok 3: plenair ordenen en clusteren

15.30 uur: Afsluiting

Locatie

We zijn te gast bij het Utrechts Archief; de bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium. Bekijk de website van het Utrechts Archief voor een routebeschrijving.

Aanmelden en verdere informatie

De aanmelding verloopt via het formulier hieronder. Dieetwensen voor de lunch kunt u hier ook kwijt. Na aanmelding ontvangt u het definitieve programma en mogelijk een voorbereidende opdracht en aanvullende informatie. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden, maar als u afwezig bent zonder afmelding (via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl) zien we ons wellicht genoodzaakt gemaakte kosten in rekening te brengen. Heeft u verdere vragen? Neem dan contact met ons op via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Over de projectgroep Certificering

De projectgroep Certificering maakt deel uit van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar, een onderdeel van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed die door het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgesteld. De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid voert het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar uit. Het project Routekaart voor certificering e-depots stelt zich tot doel de kennis in het erfgoeddomein over dergelijke certificering en keurmerken te vergroten. Ook ontwikkelt zij instrumenten ter ondersteuning van instellingen die zich oriënteren op de aanvraag van een certificeringskeurmerk – of een daadwerkelijke aanvraag voorbereiden. Workshops zijn een belangrijk onderdeel van de activiteitenkalender van de projectgroep, die geleid wordt door DANS. Lees meer over het project op de NCDD-site.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top