• nl
beeldband

Workshop Certificering in de praktijk

16 maart 2017 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
16-03-2017
10:00 - 16:30

Locatie
Utrechts Archief


Het projectteam Certificering van het Netwerk Digitaal Erfgoed nodigt u uit voor de workshop ‘Certificering in de praktijk’ op 16 maart bij het Utrechts Archief. De workshop zorgt ervoor dat medewerkers van collectiebeherende instellingen en leveranciers een beter beeld krijgen van wat er in de praktijk nodig is om een certificeringskeurmerk volgens het Data Seal of Approval te behalen voor het e-depot/digital repository van de organisatie.

Doelstelling

Het is voor collectiebeherende instellingen erg waardevol om een certificeringstraject in te gaan. Het draagt bij aan de kwaliteit van de interne processen en leidt er (bij goed gevolg) toe dat de organisatie formeel de status krijgt van betrouwbare partij voor het langetermijnbeheer van digitale informatie. Het doorlopen van een certificeringstraject vraagt behoorlijk wat van de organisatie op het gebied van betrokkenheid, documentatie, tijd en geld. Met deze workshop willen we de deelnemers hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Dat doen we door het delen van ervaringsverhalen van organisaties die het Data Seal of Approval (DSA) inmiddels behaald hebben. Ook gaan de deelnemers in groepjes aan de slag met de (recent uitgebrachte) Nederlandstalige richtlijnen van DSA/WDS en de toepassing op de eigen organisatie. Daarbij profiteren ze van elkaar en van de aanwezigheid van de ervaringsdeskundigen en het projectteam. Tot slot is er veel ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen deelnemers om elkaar op weg te helpen.

Doelgroep

De workshop is opgezet voor de volgende groepen:

 • grotere publieke instellingen in het erfgoeddomein en onderzoeksveld
  • met een missie en opdracht op het gebied van langetermijnpreservering van hun collecties (of collectie-onderdelen)
  • wier repository nog niet is gecertificeerd als TDR;
 • kleinere publieke instellingen in het erfgoed-/onderzoeksdomein, die hun kennis over (het gebruik van) TDR’s willen vergroten;
 • (commerciële) leveranciers die diensten en producten gericht op langetermijnpreservering, zoals e-depots, leveren aan instellingen.

Voorkennis

Deze workshop is een vervolg op de Verkenningsworkshop Certificering die het projectteam op 3 november 2016 organiseerde. De inschrijving staat echter ook open voor mensen die deze workshop niet hebben bijgewoond. We voorzien u in de aanloop naar de workshop van voorbereidende informatie, zodat eenieder over de benodigde voorkennis beschikt.

Programma

De workshop duurt van 10.00 uur tot ongeveer 16.30 uur en is inclusief lunch en borrel.

Het programma is als volgt:

 • 10.00 uur: Welkom door Chantal Keijsper – directeur Utrechts Archief
 • 10.10 uur: Kennismaken met projectteam en deelnemers, met Marcel Ras – Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid
 • 10.30 uur: Introductie Certificering: waarom certificeren? Welke instrumenten zijn er? Europees raamwerk, ervaringen (DSA-survey), DSA en de Nederlandse vertaling. Door Barbara Sierman – Koninklijke Bibliotheek
 • 11.00 uur: Praktijkvoorbeelden I: organisaties die het DSA-traject zijn gestart
  • Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis – Robert Gillesse
  • Nationaal Archief – Remco van Veenendaal
 • 12.00 uur: Oefenen. In groepjes één vraag uit de DSA-vertaling beantwoorden. Terugkoppeling: is de vraagstelling duidelijk? Welke documentatie is het bewijs dat je dit doet? Is deze documentatie al klaar?
 • 12.30 Lunch
 • 13.15 uur: Bespreken van de oefening
 • 14.00 uur: Praktijkvoorbeelden II: organisaties die het DSA-keurmerk hebben behaald
  • Data Archiving and Networked Services – Valentijn Gilissen
  • 4TU.ResearchData – Madeleine de Smaele
 • 15.00 uur: Gesprek aan de hand van vragen uit de DSA-enquête
 • 16.00 uur: Afsluiting en borrel

Locatie

We zijn te gast bij het Utrechts Archief; de bijeenkomst vindt plaats in het Educatorium. Bekijk de website van het Utrechts Archief voor een routebeschrijving.

Aanmelden en verdere informatie

De aanmelding verloopt via het formulier hieronder. Dieetwensen voor de lunch kunt u hier ook kwijt. Na aanmelding ontvangt u het definitieve programma en mogelijk een voorbereidende opdracht en aanvullende informatie. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden, maar als u afwezig bent zonder afmelding (via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl) zien we ons wellicht genoodzaakt gemaakte kosten in rekening te brengen. Heeft u verdere vragen? Neem dan contact met ons op via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Over de projectgroep Certificering

De projectgroep Certificering maakt deel uit van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar, een onderdeel van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed die door het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgesteld. De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid voert het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar uit. Het project Routekaart voor certificering e-depots stelt zich tot doel de kennis in het erfgoeddomein over dergelijke certificering en keurmerken te vergroten. Ook ontwikkelt zij instrumenten ter ondersteuning van instellingen die zich oriënteren op de aanvraag van een certificeringskeurmerk – of een daadwerkelijke aanvraag voorbereiden. Workshops zijn een belangrijk onderdeel van de activiteitenkalender van de projectgroep, die geleid wordt door DANS. Lees meer over het project op de NCDD-site.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top