• nl
beeldband

Wikidata workshop

12 oktober 2018 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
12-10-2018
10:00 - 16:30

Locatie
Koninklijke Bibliotheek


Wikimedia Nederland, Europeana en het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseren gezamenlijk een workshop over de mogelijkheden van Wikidata voor culturele en erfgoedinstellingen.

Locatie

Den Haag – Koninklijke Bibliotheek, Europeana – Koopmanzaal

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor medewerkers van culturele en erfgoedinstellingen in Nederland die geïnteresseerd zijn in Wikidata maar nog geen diepe kennis hierover hebben. De workshop is ook voor mensen die als vrijwilliger al actief zijn op Wikipedia of Wikimedia Commons en meer willen weten over Wikidata.

Leerdoelen

Doel van deze dag is om deelnemers meer inzicht te geven in de relevantie van Wikidata voor hun instelling en collecties. Er worden mogelijkheden getoond hoe instellingen gebruik kunnen maken van en kunnen bijdragen aan Wikidata. Deelnemers krijgen een duidelijk beeld van mogelijkheden en toegevoegde waarde van samenwerking tussen Wikipedia en culturele instellingen.

 Programma

 • Introductie

De organisatoren Wikimedia Nederland, Europeana en het Netwerk Digitaal Erfgoed laten zien wat Wikidata voor hen betekent

 • Praktijkvoorbeelden van de manieren waarop Nederlandse culturele instellingen gebruik maken van Wikidata, en aan Wikidata bijdragen
   • Beeld en Geluid – Jesse de Vos
   • Afrika Studie Centrum – Ursula Oberst
   • Adamlink – Menno den Engelse
   • Erfgoed Gelderland – Michelle van Lanschot
  • Algemene introductie Wikidata – Maarten Dammers
   Een korte verkenning van Wikidata met aandacht voor de link met Wikipedia en de mediabank Wikimedia Commons
  • Voorbeelden van toepassingen met Wikidata
   • Sum of All Paintings
    Presentatie van dit vrijwilligersproject dat een Wikidata item wil aanmaken voor elk belangrijk schilderij in de wereld
   • Tools en apps op basis van Wikidata
  • Demonstratie van de zoektaal SPARQL
  • Afsluitende brainstorm: zijn de deelnemers geïnspireerd om zelf ook met Wikidata aan de slag te gaan?

  Inschrijven

  Deelname aan de workshop is gratis. Je kunt je hier inschrijven.

  Over de organisatoren

  Wikidata is een meertalige, open en vrije database die kan worden gelezen en bewerkt door mensen en machines. Wikidata fungeert als de datahub voor de gestructureerde gegevens van (onder andere) Wikipedia en bevat momenteel 50 miljoen data-items. De inhoud van Wikidata is beschikbaar onder een vrije licentie, kan worden geëxporteerd en gekoppeld aan andere open datasets.

  Europeana is het Europese platform voor digitaal erfgoed. Het verzamelt er het erfgoed uit de archieven, musea, bibliotheken en galerijen uit meer dan 3500 culturele erfgoedinstellingen van 27 verschillende landen. Europeana werkt samen met het Netwerk Digitaal erfgoed om het Nederlands digitaal erfgoed beschikbaar te maken op hun Europees erfgoedplatform.

  In het Netwerk Digitaal Erfgoed werkt de erfgoedsector er gezamenlijk aan om de digitale collecties beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken. Door erfgoedinformatie te verbinden met die van anderen, kunnen instellingen de waarde van hun digitale collecties voor de gebruiker verhogen en het gebruik ervan vergroten.

  Wikimedia Nederland ondersteunt vrijwilligers en organisaties die in Nederland vrije kennis verzamelen en verspreiden, onder andere via de internet encyclopedie Wikipedia. Visie van Wikimedia Nederland – en van de wereldwijde Wikimedia-beweging: stel je een wereld voor waarin iedereen vrijelijk gebruik kan maken van het geheel van alle menselijke kennis.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top