• nl
beeldband

Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

5 november 2020 Gepubliceerd door
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
05-11-2020
Hele dag


Op 5 november 2020 is het weer Werelddag van de Digitale Duurzaamheid (World Digital Preservation Day)! Archieven, musea, bibliotheken en andere instellingen besteden dan aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseert op 5 november een digitaal kennisfestival met de digitaal archivaris in de spotlights. Noteer de datum in je agenda, want het wordt een online dag vol vlogs, webinars, columns en workshops over digitale duurzaamheid! Aansluiten kan via deze Zoomlink.

Bekijk hier alvast het programma & schrijf je in voor de workshops

 

Een dag in het leven van de digitaal archivaris …

Tijdens WDPD2020 is het wereldwijde thema ‘Digits for good’.  Voor het digitaal kennisfestival dat het NDE voor je in petto heeft, betekent dit dat we op 5 november tussen 9 en 17.30 uur in de huid kruipen van de digitaal archivaris. Wat is de rol van een digitaal archivaris? Wanneer werd het meer dan het doorpluizen van oude digitale bestanden? Op welke manieren beïnvloedt zij (of hij) de toekomst eigenlijk? We starten de dag goed op met een discussie over dit onderwerp. 

Daarna belichten we de diverse aspecten van duurzame toegang en kijken we naar wat een digitaal archivaris allemaal doet. Hoe maak je beleid? Hoe kun je sociale media archiveren? Welke preserveringssoftware is er en hoe gebruik je die? Hoe kun je digitale informatie die nog op floppy’s staat veiligstellen? En hoe duurzaam zijn bronnen die je in het onderwijs gebruikt?

Aan het einde van deze online dag blikken we naar de toekomst. Hoe ziet de toekomst van de digitaal archivaris eruit en hoe gaan we daar binnen het netwerk gezamenlijk een bijdrage aan leveren in de komende jaren?

Als afsluiting van de dag volgt dan de “Grote Digitale Duurzaamheid Pub Quiz”. Hier kun je je kennis testen en je meten met andere digitaal archivarissen. Naast eeuwige roem zijn er prachtige prijzen te winnen.

De hele dag wisselen we verschillende online activiteiten af. Op deze dag wordt er vanaf 3 kanalen uitgezonden via Zoom:

KANAAL 1: PRESENTATIES, PANELDISCUSSIES, COLUMNS & VIDEO’S  (inschrijven niet nodig)
Sluit aan via deze Zoom link.

BEKIJK HET PROGRAMMA

 

KANAAL 2: WORKSHOPS

10:00 – 11:15 Erfgoed voor onderwijs op een duurzame manier
-> Schrijf je nu in!
11:30 – 13:30 Zelfscan digitaal erfgoed
-> Schrijf je nu in!
14:00 – 14:45 Verzamelen en archiveren van sociale media (Engelstalig)
vol
15:15 – 16:00 Persistent Identifiers
vol

 


KANAAL 3: DIGITAL PRESERVATION AWARDS 2020

De uitreiking van de DPA wordt dit jaar via een livestream uitgezonden. Op 5 november zoeken we om 13.00 uur de live-verbinding op met de Digital Preservation Coalition.

Digits for Good

De Werelddag van de Digitale Duurzaamheid is in het leven geroepen om het dagelijkse werk te laten zien van iedereen die zich bezighoudt met digitale duurzaamheid. Wereldwijd organiseren erfgoedinstellingen (online) evenementen om te laten zien waar zij mee bezig zijn. Het centrale thema van dit jaar is ‘Digits: for Good’. Volgens de Digital Preservation Coalition (DPC) is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid 2020 een kans voor het internationale erfgoedveld om samen de positieve impact van digitale duurzaamheid te vieren. Dit jaar verwijst ‘Digits: for Good’ dan ook vooral naar het harde werk, de veerkracht en het reactievermogen van onze collega’s. Digitaal archivarissen verzamelen data over COVID-19,  bewaren onderzoeksdata en leggen bronnen vast, zodat we later meer onderzoek kunnen doen.  Zo verzamelt, bewaart, deelt en bestudeert een digitaal archivaris data ‘for good’: voor altijd, maar zeker ook ‘for good’: voor het algemeen belang. 5 november staat niet alleen in het licht van de pandemie; ook al het andere essentiële werk op het gebied van digitale duurzaamheid komt aan bod!

Digital Preservation Awards

Eens in de twee jaar worden tijdens de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid ook de Digital Preservation Awards uitgereikt. De Awards zijn een internationale erkenning van het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data. Ook Nederlandse projecten doen dit jaar weer een gooi naar een felbegeerde Award. Zowel het Netwerk Digitaal Erfgoed als Lotte Wijsman (Universiteit Amsterdam & Nationaal Archief) zijn finalisten! Op 5 november zoeken we om 13.00 uur de live-verbinding op met de Digital Preservation Coalition. De uitreiking van de awards wordt via een livestream uitgezonden vanaf www.dpconline.org/events/wdpd-event/dpa2020-presentations. Dan horen we wie de winnaars van de DPA2020 zijn.

WDPD in Nederland

Het Netwerk Digitaal Erfgoed coördineert alle activiteiten die door Nederlandse collectiebeherende instellingen in de domeinen archief, musea, bibliotheken, wetenschap en AV/media worden opgezet rondom de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. We roepen zoveel mogelijk erfgoedinstellingen op om aandacht te besteden aan deze dag en aan de eigen activiteiten op het gebied van duurzame toegang. Iedereen  – van data creators tot curators en consumenten van over de hele wereld – kan zijn eigen ‘dag van de digitale duurzaamheid’ delen met een blog op de NDE-website of de hashtag #WDPD2020 op social media.

Meer informatie

De komende weken maken we via deze pagina meer bekend over het programma van de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid 2020 en de Digital Preservation Awards. Volg de hashtag #WDPD2020 op Twitter voor updates of neem contact op met marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed.nl voor meer informatie. 

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top