• nl
beeldband

Webinar Webarchivering

18 juni 2020 Gepubliceerd door
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
18-06-2020
11:00 - 12:15


NB: Het webinar van 18 juni is inmiddels volgeboekt. Je kunt je niet meer opgeven voor dit webinar. De webinars worden opgenomen en de links komen na afloop beschikbaar via de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Het wereldwijde web stelt erfgoedinstellingen voor enorme uitdagingen. De hoeveelheid en snelheid waarin materiaal wordt geproduceerd én weer verdwijnt is ongeëvenaard. De flexibiliteit van webtechnologie maakt standaardisering ingewikkeld. Vanuit de kennis die is opgedaan uit verschillende projecten organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed, samen met de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid, drie webinars over webarchivering. De sprekers geven in deze webinars korte presentaties over de verschillende onderwerpen, waarna er ruim tijd is voor vragen en discussie.

Foto: CC-by-SA, Sebastiaan ter Burg

Data webinars

18 juni – Webinar 1: webarchivering (dit webinar is inmiddels volgeboekt. Je kunt je niet meer opgeven.)
23 juni – Webinar 2: sociale media archivering (dit webinar is inmiddels volgeboekt. Je kunt je niet meer opgeven.)
25 juni – Webinar 3: gebruik van webarchieven (bekijk het programma)

Programma 1e webinar: webarchivering

In deze eerste webinar uit een reeks van drie zoomen we in op webarchivering in de ‘klassieke’ zin van het woord: het duurzaam bewaren van websites.

Crash course webarchivering –  Jesse de Vos, projectleider Beeld en Geluid
Als je net begint met webarchivering is het nogal overweldigend. Gelukkig is het een vakgebied met de nodige standaarden en best practices die je tijdens deze webinar worden bijgebracht. De vier fases van webarchivering, van selectie tot ontsluiting worden doorlopen, en verschillende concepten passeren de revue. Met een quickstart-guide ben je helemaal klaar om je eerste website te gaan archiveren.

Onder de motorkap van een website – Hay Kranen, webdeveloper voormalig Volkskrant en KRO-NCRV
Waarom laten sommige sites zich makkelijk en andere moeilijk archiveren? Het hangt allemaal samen met hoe een site onder de motorkap werkt. Hay Kranen heeft sinds 1998 honderden sites gebouwd. Aan de hand van een paar van die sites laat hij zien waar een website uit bestaat, en wat makkelijk en juist moeilijk te archiveren valt.

Ter voorbereiding: bedenk van tevoren een website waarvan jij benieuwd bent hoe makkelijk of moeilijk deze te archiveren is. Als we voldoende tijd hebben, zullen we een aantal van deze websites in de webinar behandelen.

Inschrijven

De webinars van 18 en 23 juni zitten inmiddels vol. Je kunt je nog opgeven voor het webinar van 25 juni. Na inschrijving krijg je ongeveer een week voor aanvang een link toegestuurd voor het volgen van de webinar. Deelname aan de webinars is kosteloos.

De webinars worden opgenomen en na afloop online beschikbaar gesteld.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top