• nl
beeldband

Webinar Gebruik van webarchieven

25 juni 2020 Gepubliceerd door
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
25-06-2020
10:30 - 11:30


Het wereldwijde web stelt erfgoedinstellingen voor enorme uitdagingen. De hoeveelheid en snelheid waarin materiaal wordt geproduceerd én weer verdwijnt is ongeëvenaard. De flexibiliteit van webtechnologie maakt standaardisering ingewikkeld. Vanuit de kennis die is opgedaan in verschillende projecten organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed, samen met de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid, drie webinars over webarchivering. De sprekers geven in deze webinars korte presentaties over de verschillende onderwerpen, waarna er ruim tijd is voor vragen en discussie.

Foto: CC-by-SA, Sebastiaan ter Burg

Data webinars

18 juni – Webinar 1: webarchivering (dit webinar is inmiddels volgeboekt. Je kunt je niet meer opgeven.)
23 juni – Webinar 2: sociale media-archivering (dit webinar is inmiddels volgeboekt. Je kunt je niet meer opgeven.)
25 juni – Webinar 3: gebruik van webarchieven (dit webinar is inmiddels volgeboekt. Je kunt je niet meer opgeven.)

Programma 3e webinar: gebruik van webarchieven

In deze derde webinar staat het gebruik van webarchieven en sociale media archieven door onderzoekers centraal.

Vluchtige tweets en honderden likes: Sociale media-archivering en het gebruik ervan door onderzoekers – Anne Helmond, Assistant Professor New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam
Het archiveren van sociale media is niet alleen technisch lastig, maar roept ook vragen op over wat we precies willen en kunnen archiveren. Deze selectie bepaalt immers welke soorten analyses onderzoekers kunnen doen met het materiaal. In deze sessie kijken we naar de verschillende manieren waarop sociale media gearchiveerd worden en wat dit betekent voor onderzoekers. Welke vragen kunnen zij stellen aan de verschillende materialen?

Goudzeven en parelduiken: de ontginning van de XS4ALL-homepage webcollectie van de KB – Kees Teszelszky, Conservator digitale collecties Koninklijke Bibliotheek
Het afgelopen jaar heeft het webarchiveringsteam van de KB een selectie gemaakt van XS4ALL-homepages voor de webcollectie uit de periode 1993-2001. Wat zit er in die collectie en wat is de waarde hiervan voor de wetenschap? Kees Teszelszky gaat met je op zoek naar stofgoud en echte parels in deze internetarcheologische webcollectie.

Inschrijven

De webinars zijn inmiddels geweest of zitten vol. Je kunt je daarom niet meer opgeven.

De webinars worden opgenomen en na afloop online beschikbaar gesteld.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top