• nl
beeldband

The Big Picture van duurzame toegang (WDPD)

7 november 2019 Gepubliceerd door
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
07-11-2019
09:30 - 17:00


7 november is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Archieven, musea en andere instellingen besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Stadsarchief Rotterdam en Het Nieuwe Instituut organiseren op deze dag het centrale evenement in Nederland, met als thema ‘The Big Picture’. Dat doen zij in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Tijdens de dag krijg je antwoorden op vragen als: hoe leg je digitale duurzaamheid vast in beleid? Welke voorzieningen en activiteiten zijn er nodig en hoe beheers je de kosten? Hoe draagt inzicht in de relatie daartussen bij aan een uitvoerbaar duurzaamheidsbeleid? We hopen je graag te zien op deze bijeenkomst in Rotterdam.

Voor wie?

Deze dag biedt nieuwe inzichten voor iedereen die zich bezighoudt met duurzame toegankelijkheid en geeft een handreiking voor instellingen die zelf met The Big Picture aan de slag willen gaan. Het programma valt uiteen in twee onderdelen.

Programma-onderdelen

Als je al bezig bent met het duurzaam toegankelijk maken van je collecties of daarmee wilt beginnen, is het goed om inzicht te hebben in wat je bereikt tegen welke kosten. In het ochtendprogramma bij Het Nieuwe Instituut krijg je informatie over The Big Picture rond beleid, voorzieningen en kosten. Drie erfgoedinstellingen laten zien hoe zij deze uitdaging aangaan.

In het middagprogramma bij het Stadsarchief Rotterdam krijg je meer inzicht in het model en de ideeën achter The Big Picture. Tijdens de workshop ga je in kleine groepen zélf aan de slag met het invullen van een Big Picture’.

Ochtend (bij Het Nieuwe Instituut)

9:30     Ontvangst
10:00 – 10:10 Marcel Ras (NDE), introductie The Big Picture
10:10 – 10:40 Barbara Sierman, Joost van der Nat, Herman Uffen, Tamar Kinkel (NDE), De “Big Picture” van duurzame toegang
10:40 – 11:00 Frans Neggers (Het Nieuwe Instituut), Aan de slag met het kostenmodel duurzame toegankelijkheid bij Het Nieuwe Instituut

11:00 – 11:20 pauze

11:20 – 12:00 Mies Langelaar (SAR), Preserveren? Just do it!
12:00 – 12:20 Gaby Wijers (LIMA),  Digital Art Who Cares!?

12:20 – 12:30 Vragen en discussie
12:30               Verplaatsing naar Stadsarchief Rotterdam en lunch bij het Stadsarchief

Middag (bij het Stadsarchief Rotterdam)

14:00   Workshop (in 3 groepen)
Aan de hand van een casus loop je door het model heen en maak je afwegingen: in beleid leg je ambities vast voor het duurzaam toegankelijk maken én houden van je collecties. Maar hoe werk je dat verder uit? Welke ingrediënten heb je daarvoor nodig? Wat zijn de resultaten die je wenst te behalen en hoe faseer je dat? Laten de middelen en infrastructuur die je tot je beschikking hebt dat ook toe? Bestaan er kansen voor uitbesteden of samenwerken? Hoe maak je hiertussen een afweging? Allemaal vragen die niet een-twee-drie te beantwoorden zijn, maar van belang bij het organiseren van duurzame toegang. Onder het mom van “samen duurt het langst”, gaan we hier gezamenlijk mee aan de slag.

15:30   Theepauze

15:45   Gezamenlijke terugkoppeling workshops

16:30   Borrel

Aanmelden

We hopen je te mogen begroeten op 7 november in Rotterdam. Deelname aan de bijeenkomsten is kosteloos. Je kunt je opgeven voor:

  • de hele dag (inclusief lunch)
  • alleen het ochtendprogramma (zonder lunch)

Meld je aan via een e-mail aan EvenementenStadsarchiefDV@rotterdam.nl, onder vermelding van ‘WDPD dag’ of ‘WDPD ochtend’. Als je dieetwensen hebt, horen we het ook graag langs die weg.

Locatie ochtendprogramma: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam.
Locatie middagprogramma: Stadsarchief Rotterdam, Hofdijk 651, 3032 CG Rotterdam.

Meer informatie

Lees meer over de achtergrond van de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid en de andere activiteiten op die dag.

Beeldmateriaal

Het kan zijn dat we foto’s maken van de bijeenkomst voor hergebruik op onze online kanalen. Als je niet op deze foto’s voor wenst te komen, laat het tijdens de bijeenkomst dan even weten.

 

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top