• nl
beeldband

WDE: Workshop ‘Webarchivering in Nederland’

12 april 2017 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
12-04-2017
10:00 - 12:30

Locatie
Dordrechts Museum


Twitter: #17WDE

In deze workshop staat webarchivering in Nederland centraal. Diverse experts geven een beeld van het Nederlandse landschap van webarchieven (wie doet wat en waarom?) en belichten ook de rollen van de verschillende stakeholders (makers, bewaarders en eindgebruikers) en hun taken en verantwoordelijkheden. De centrale vraag hierbij is: ‘Wat hebben we nodig om het heden te bewaren voor de toekomst, om zo een gat in ons digitale geheugen te voorkomen?’

Naast bijdragen van sprekers is er ook veel ruimte voor onderlinge discussie over de toekomst van webarchivering in Nederland.

Over webarchivering

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar het web is vluchtig en de informatie waarop je vandaag je beslissing baseert, kan morgen verdwenen zijn. Webarchivering is daarom van groot belang, maar vindt in Nederland nog te weinig en te versnipperd plaats. Hoewel veel instellingen in Nederland van het belang van webarchivering overtuigd zijn en er een aantal goede initiatieven lopen, is er landelijk gezien dus nog veel te winnen op dit gebied.

Samenwerking is daarbij cruciaal. Het ontbreekt in Nederland nog aan een gecoördineerde aanpak waarbij organisaties kennis en ervaringen uitwisselen en taken verdelen of met elkaar afstemmen. Ondanks dat webarchieven vaak verschillende beweegredenen en een verschillende aanpak hebben, zijn de problemen waar ze tegenaan lopen veelal hetzelfde. Door kennis te delen en werkzaamheden op elkaar af te stemmen, wordt het makkelijker om (technische of juridische) struikelblokken aan te pakken. Het project Coördinatie webarchivering van het Netwerk Digitaal Erfgoed richt zich daarom op het bevorderen van samenwerking en kennisdeling en heeft ook een nationaal register voor webarchivering voor ogen.

Lees meer over webarchivering en de expertgroep webarchivering.

Doelgroep

Deze bijeenkomst is interessant voor medewerkers van collectiebeherende instellingen uit het erfgoed- en onderzoeksveld, en anderen die ervaring hebben met webarchivering. Enige kennis van en ervaring met het onderwerp is gewenst.

Programma

9.30 uur: Inloop met koffie en thee

10.00 uur: Opening en welkom – Teun de Bruijn (Stadsarchivaris van Dordrecht)

10.15 uur: Introductie en context – Marcel Ras (NCDD)

10.20 uur: Het Nederlandse webarchiveringslandschap – Kees Teszelszky (Koninklijke Bibliotheek)

10.40 uur: De rol van de bewaarder uitgelicht – Henk Trapman (Regionaal Archief Nijmegen)

11.00 uur: De rol van de eindgebruiker – Peter Boot (Huygens ING)

11.20 uur: Een aantal reflecties.

–          Nationaal Register – Arnoud Goos (Beeld en Geluid)

–          Erfgoedinspectie – Ronald van der Steen (Erfgoedinspectie)

11.40 uur: Discussie/gesprekken in groepen

12.00 uur: Plenaire bespreking / discussie

12.20 uur: Samenvatting en afronding – Marcel Ras (NCDD)

12:30 uur: Afsluiting + lunch

Aanmelden en locatie

Deelname is kosteloos na online aanmelding via het formulier onderaan deze pagina. Eventuele dieetwensen voor de lunch kunt u vermelden in het vakje ‘Overig’. Na aanmelding rekenen we op uw komst. Kunt u onverhoopt niet komen? Help ons verspilling te voorkomen en meld u tijdig af via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

De bijeenkomst vindt plaats bij het Dordrechts Museum. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Middagworkshop

Aansluitend aan deze workshop vindt van 13.30 uur tot 16.30 uur in dezelfde zaal de workshop ‘Webarcheologie: van opgraving tot e-depot‘ plaats. U kunt zich ook hiervoor kosteloos aanmelden. Kijk daarvoor op de pagina van deze workshop.

De Week van het Digitaal Erfgoed

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de Week van het Digitaal Erfgoed (WDE), een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed om aandacht te besteden aan het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed. Van 7 tot en met 14 april vinden er door het hele land bijeenkomsten plaats rondom diverse thema’s gerelateerd aan digitaal erfgoed. De bijeenkomsten rondom de ‘houdbaarheid’ van digitaal erfgoed worden georganiseerd in samenwerking met de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. De inschrijvingen hiervoor verlopen via de NCDD-site.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in de Week van het Digitaal Erfgoed op de WDE-website.

Aanmelden

Dit evenement is volgeboekt.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top