• nl
beeldband

WDE: Workshop ‘De gereedschapskist van voorzieningen’

10 april 2017 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
10-04-2017
13:30 - 16:30

Locatie
Gelders Archief


U kunt zich helaas niet meer inschrijven, het maximumaantal inschrijvingen voor deze workshop is bereikt. Bij voldoende animo herhalen we deze workshop later dit jaar. Hiervoor is er een interesselijst. Geef uw naam en organisatie door via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl en we houden u op de hoogte van een eventueel vervolg.

Twitter: #17WDE

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid heeft in 2015 een internationaal onderscheiden studie uitgevoerd naar het delen van voorzieningen voor duurzame toegankelijkheid, in opdracht van het ministerie van OCW en onder de vlag van het Netwerk Digitaal Erfgoed. In deze workshop gaan we in op deze ‘gereedschapskist’ met voorzieningen.  Onder ‘voorzieningen’ verstaan we alles wat ervoor nodig is om digitale collecties voor de lange termijn toegankelijk te houden. Het gaat onder meer om opslag, systemen, infrastructuur, tools voor migratie en emulatie, maar ook zaken als handreikingen, stappenplannen, standaarden en richtlijnen, SLA’s et cetera.

Het achterliggende idee is dat collectiebeherende instellingen in Nederland een enorme stap voorwaarts maken als we, waar mogelijk, binnen de erfgoed- en onderzoekssector bestaande voorzieningen zoveel mogelijk delen en nieuwe voorzieningen zoveel mogelijk samen ontwikkelen. In deze workshop kijken we welke rol uw instelling kan spelen in het domeinoverstijgende netwerk van nationale voorzieningen.

We proberen grip te krijgen op het begrip “infrastructuur”: wat heb je als kleine(re) organisatie nu nodig om die digitale objecten langdurig toegankelijk te houden? En wat betekent dat dan voor de grotere instellingen die als sectorknooppunten fungeren – wat moeten zij aanbieden? Welke onderdelen van de infrastructuur van duurzame toegankelijkheid lenen zich ervoor om gedeeld / extern afgenomen te worden, en welke niet? De bouwblokken die je als organisatie nodig hebt voor duurzame toegang komen aan bod, verdeeld in de categorieën primair proces, ondersteuning primair proces, secundaire ondersteuning en ICT.

Workshopleiders

De workshop wordt geleid door Joost van der Nat (onderzoeker en projectleider voor NCDD en het Netwerk Digitaal Erfgoed) en Marcel Ras (programmamanager NCDD en coördinator Netwerk Digitaal Erfgoed).

Doelgroep

De workshop richt zich op medewerkers van kleinere en grotere collectiebeherende instellingen uit de erfgoed- en onderzoekssector.

Programma en locatie

13.00 uur: Inloop (koffie/thee/broodjes aanwezig)

13:30 uur: Welkom en introductie

13:40 uur: Het model voor een gedistribueerd netwerk van voorzieningen uitgelegd

14:05 uur: Oefening 1 – Hoe kan ik gebruikmaken van de gereedschapskist?

14:50 uur: Pauze

15:05 uur: Oefening 2 – Welke bouwblokken heb ik nu nodig?

15:30 uur: Van theorie naar praktijk: twee voorbeelden

  • Museumfederatie Fryslân (Merijn van Veen)
  • Nationaal Archief (Stefan Kerkmeester)

16:00 uur: Oefening 3 – Hoe kan ik die bouwblokken gebruiken?

16.25 uur: Afsluiting, gevolgd door borrel

Aanmelden en locatie

Aanmelden is niet meer mogelijk, de workshop zit vol. Deelname is kosteloos na online aanmelding. Ter voorbereiding ontvangt u enige tijd voor de workshop per mail inleidende documentatie. Eventuele dieetwensen voor de lunch kunt u vermelden in het vakje ‘Overig’. Na aanmelding rekenen we op uw komst. Kunt u onverhoopt niet komen? Help ons verspilling te voorkomen en meld u tijdig af via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

De workshop vindt plaats bij het Gelders Archief in Arnhem. Het Gelders Archief kunt u met de bus bereiken vanaf Arnhem Centraal. Ook kunt u bij het Gelders Archief en in de omgeving gratis parkeren.
Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Ochtendworkshop

Voorafgaand aan deze workshop vindt van 10.00 uur tot 12.30 uur in dezelfde zaal de workshop ‘Voor altijd vindbaar? Werken met persistent identifiers’ plaats. U kunt zich ook hiervoor kosteloos aanmelden. Kijk daarvoor op de pagina van deze workshop.

De Week van het Digitaal Erfgoed

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de Week van het Digitaal Erfgoed (WDE), een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed om aandacht te besteden aan het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed. Van 7 tot en met 14 april vinden er door het hele land bijeenkomsten plaats rondom diverse thema’s gerelateerd aan digitaal erfgoed. De bijeenkomsten rondom de ‘houdbaarheid’ van digitaal erfgoed worden georganiseerd in samenwerking met de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. De inschrijvingen hiervoor verlopen via de NCDD-site.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in de Week van het Digitaal Erfgoed op de WDE-website.

Aanmelden

Dit evenement is volgeboekt.

Gecategoriseerd in :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top