• nl
beeldband

WDE: Voor altijd vindbaar? Workshop Persistent Identifiers

10 april 2017 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
10-04-2017
10:00 - 12:30

Locatie
Gelders Archief


Twitter: #17WDE

In deze instapworkshop staat de toepassing van persistent identifiers centraal. Persistent identifiers zijn een middel in de strijd tegen linkrot: het fenomeen dat objecten in uw digitale collectie niet meer goed vindbaar zijn nadat de oorspronkelijke webadressen veranderd zijn. De verwijzingen die van externe websites en aggregatoren als Europeana naar uw collectie gaan, lopen dan dood. In deze workshop staat het duurzaam vindbaar en toegankelijk maken van de digitale collectie (en de website) van uw organisatie centraal. U leert hoe u persistent identifiers (PID’s) toepast en welk type identifiers voor uw instelling geschikt is.

De workshop wordt geleid door Remco van Veenendaal (Nationaal Archief, projectleider Persistent identifiers bij het Netwerk Digitaal Erfgoed) in samenwerking met SIMIN  (sectie Informatieverzorging van de Museumvereniging). De TU Delft en SURFsara delen in het programma hun expertise op het gebied van persistent identifiers.

Meer over PID’s

Een persistent identifier is een unieke identificatiecode van een digitaal object die op een afgesproken plaats wordt geregistreerd. Hij zorgt ervoor dat de verwijzing naar het digitale object altijd blijft werken, ook al verandert het webadres of de bewaarlocatie ervan. Lees meer over persistent identifiers of bekijk de korte filmpjes:

  1. Wat zijn persistent identifiers?
  2. Kies de beste persistent identifier
  3. Implementatie van persistent identifiers

Doelgroep

Professionals uit alle erfgoedsectoren (archief, cultuur, bibliotheken, musea, wetenschap) die interesse hebben in persistent identifiers en het duurzaam toegankelijk houden van hun collecties. Het betreft een instapworkshop. Voorkennis is niet vereist.

Om actief te kunnen deelnemen aan het ‘hands on’-gedeelte van de workshop is het handig als u een laptop of tablet mee kunt nemen. Er zijn tevens een aantal vaste computers aanwezig op de locatie voor degenen die geen eigen apparaat mee kunnen brengen.

Programma en locatie

9.30 uur: Inloop

10:00 uur: Introductie

10:30 uur: Kennisdeel – Het hoe, wat en waarom van persistent identifiers

11:30 uur: Hands-on – Samen aan de slag met persistent identifiers

12:30 uur: Afsluiting + broodjesbuffet

Aanmelden en locatie

Deelname is kosteloos na online aanmelding via het formulier onderaan deze pagina. Eventuele dieetwensen voor de lunch kunt u vermelden in het vakje ‘Overig’.  Na aanmelding rekenen we op uw komst. Kunt u onverhoopt niet komen? Help ons verspilling te voorkomen en meld u tijdig af via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

De workshop vindt plaats bij het Gelders Archief in Arnhem. Het Gelders Archief kunt u met de bus bereiken vanaf Arnhem Centraal. Ook kunt u bij het Gelders Archief en in de omgeving gratis parkeren.
Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via info@www.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Middagworkshop

Aansluitend aan de workshop ‘Persistent identifiers’ vindt van 13.30 uur tot 16.30 uur in dezelfde zaal de workshop ‘De gereedschapskist van voorzieningen‘ plaats. U kunt zich ook hiervoor kosteloos aanmelden. Kijk daarvoor op de pagina van deze workshop.

De Week van het Digitaal Erfgoed

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de Week van het Digitaal Erfgoed (WDE), een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed om aandacht te besteden aan het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed. Van 7 tot en met 14 april vinden er door het hele land bijeenkomsten plaats rondom diverse thema’s gerelateerd aan digitaal erfgoed. De bijeenkomsten rondom de ‘houdbaarheid’ van digitaal erfgoed worden georganiseerd in samenwerking met de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. De inschrijvingen hiervoor verlopen via de NCDD-site.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in de Week van het Digitaal Erfgoed op de WDE-website.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top