• nl
beeldband

Verkenningsworkshop Certificering van repositories

3 november 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
03-11-2016
Hele dag

Locatie
Utrechts Archief


Wilt u meer inzicht in de volwassenheid van het e-depot van uw instelling? Of overweegt u een certificeringskeurmerk aan te vragen voor uw repository? Kom dan op 3 november naar Utrecht voor de Verkenningsworkshop Certificering van de NCDD en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Inschrijven is mogelijk tot en met dinsdag 1 november.

Leerdoelen

Tijdens de workshop staat centraal wat de mogelijkheden, nut en noodzaak zijn van certificering van repositories (e-depots) van erfgoed- en onderzoeksinstellingen, zowel voor grote als kleinere organisaties. Het Engelstalige keurmerk voor zogenaamde core certification Data Seal of Approval (DSA) is voor deze groep de meest geschikte vorm van certificering.

Na het volgen van de workshop hebben deelnemers een eerste inzicht in en kennis van:

 • nut en noodzaak van certificering als Trusted Digital Repository (TDR)
 • argumenten om certificering te bepleiten bij het eigen (hoger) management
 • overwegingen om binnen de organisatie een weloverwogen ‘go / no go’ beslissing te (laten) nemen
 • vereisten voor de benodigde documentatie voor certificering
 • de benodigde inspanningen om aan de certificeringseisen te voldoen
 • de mate van volwassenheid van de eigen organisatie, door middel van een praktijkopdracht
 • beoordelingsinstrumenten voor het bepalen van de mate van volwassenheid

De workshops fungeren daarbij als platform om vragen te stellen en kennis te vergaren over hoofdelementen van ‘bewijsvoering’ op de certificeringscriteria.

Doelgroep

De workshop is opgezet voor de volgende groepen:

 • grotere publieke instellingen in het erfgoeddomein en onderzoeksveld
  • met een missie en opdracht op het gebied van langetermijnpreservering van hun collecties (of collectie-onderdelen)
  • wier repository nog niet is gecertificeerd als TDR;
 • kleinere publieke instellingen in het erfgoed-/onderzoeksdomein, die hun kennis over (het gebruik van) TDR’s willen vergroten;
 • (commerciële) leveranciers die diensten en producten gericht op langetermijnpreservering, zoals e-depots, leveren aan instellingen.

Programma

De workshop duurt van 9.30 uur tot ongeveer 17.00 uur en is inclusief lunch en borrel. We zijn te gast bij het Utrechts Archief; de bijeenkomst vindt plaats in het Educatorium.

Bekijk het gedetailleerde programma [PDF]

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk tot en met dinsdag 1 november. Na aanmelding ontvangt u het definitieve programma en een voorbereidende opdracht. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden, maar als u afwezig bent zonder afmelding zien we ons wellicht genoodzaakt gemaakte kosten in rekening te brengen.

Vervolgworkshops

Naast deze verkennende workshop over certificering (niveau 1) organiseert de projectgroep op een later moment ook een aantal vervolgworkshops. Data en locatie volgen via de NCDD-website. Voor het inschrijven voor de vervolgworkshops is deelname aan de Verkenningsworkshop aan te raden (maar niet verplicht).

Over de projectgroep Certificering

De projectgroep Certificering maakt deel uit van het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar, een onderdeel van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed die door het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgesteld. De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid voert het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar uit. Het project Routekaart voor certificering e-depots stelt zich tot doel de kennis in het erfgoeddomein over dergelijke certificering en keurmerken te vergroten. Ook ontwikkelt zij instrumenten ter ondersteuning van instellingen die zich oriënteren op de aanvraag van een certificeringskeurmerk – of een daadwerkelijke aanvraag voorbereiden. Workshops zijn een belangrijk onderdeel van de activiteitenkalender van de projectgroep, die geleid wordt door Kees Waterman van DANS. Lees meer over het project op de NCDD-site.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top