• nl
beeldband

Themaportals in de praktijk (WDE)

27 november 2019 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
27-11-2019
09:30 - 17:00

Locatie
Muziekweb


Denken vanuit de gebruiker & organiseren van data

De zaal is vol. Je kunt je dus niet meer inschrijven voor dit evenement.

Van Netwerk Oorlogsbronnen, Delfts Aardewerk, tot aan Utrecht Altijd. Themaportals zijn niet meer weg te denken uit erfgoedland. Maar hoe zorg je niet alleen voor het verzamelen van informatie, maar ook voor interactie? Hoe verbind je collecties en maak je ze bruikbaar voor andere toepassingen? En: wat is het succesrecept voor het opzetten en onderhouden van een themaportal? Dit komt aan bod tijdens inspirerende kennissessies.

Ook jouw ervaringen zijn belangrijk. Wij verzamelen tips van alle deelnemers en sprekers. Na de bijeenkomst bewerken wij de tips van de ochtend- en de middagsessie, samen met de deelnemers tot een online boekje. 

Ochtendprogramma: de bezoeker centraal 

In de ochtend staan de bezoekers van themaportals centraal. Hoe onderzoek je wat je bezoeker doet op je portal? Hoe speel je daarop in met je informatie en met functionaliteit? En hoe zorg je niet alleen voor informatie, maar ook voor interactie?

Vijf spreker vertellen hoe zij onderzoeken wat gebruikers doen op hun platform. En hoe zij  daar vervolgens op hebben ingespeeld met aanpassingen van hun platform. Zo vertellen projectleiders Mila Ernst en Lisa Whittle over hun ervaringen met online platform Modemuze. Rondom het platform is een actieve community ontstaan. De manier waarop deze community omgaat met digitaal erfgoed, vormt de waarde van de portal.

Middagprogramma: koppelen, beheren en ontsluiten 

In de middag gaan we dieper in op het koppelen, beheren en ontsluiten van erfgoedcollecties. Wat wil je bereiken met je collecties, en hoe richt je je organisatie in om dat voor elkaar te krijgen? Hoe betrek je samenwerkingspartners? En wat voor rol speelt techniek? Ook nu weer volop aandacht voor de praktijk.

Muziekweb vertelt bijvoorbeeld hoe zij stapje voor stapje veranderen in een bewaarplaats voor digitaal muzikaal erfgoed. Waar lopen zij tegenaan bij die verandering? En wat voor beren zien zij op de weg.  Ook is er een kennissessie over Digitale Collectie.  Digitale Collectie is de landelijke aansluiting op Europeana. Dus als je wilt dat jouw erfgoedinformatie ook binnen Europa beschikbaar is, moet je aansluiten op Digitale Collectie.

Programma overzicht

9:30 – 10:00 Inloop
10:00 – 10:15 Welkom en introductie door Chris Groeneveld (NDE)
10:15 – 10:45 Wat gebeurt er op je platform, door Mila Ernst en Lisa Whittle (Modemuze)
10.45 – 11:05 Koffiepauze
11:05 – 12:20 Hoe speel je in op gebruik? Best practices van vijf themaportals
12:20 – 12:30 Wat zijn jouw tips? (deel 1)
12:30 – 13:30 Lunch (wij zorgen voor broodjes)
13:30 – 13:40 Terugkoppeling van de tips van de ochtend
13:40 – 14:00 Introductie en status ‘Organiseren van het aggregratielandschap’
14:00 – 14:30 Roadmap (Marjon van Schendel)
14.30 – 15:00 Best practices van Muziekweb (Ingmar Vroomen) en Modemuze (Mila Ernst)
15:00 – 15:30 Digitale Collectie over hun rol als nationale aggregator
15:30 – 16:00 Wat zijn jouw tips? (deel 2)
16:00 – 17:00 Afsluitende borrel

Praktisch

Toegang is gratis, maar inschrijven, via het formulier hieronder, is vereist. Je kunt in het opmerkingenveld ook eventuele dieetwensen doorgeven. De themadag is bij Muziekweb. Muziekweb is gehuisvest in de Bibliotheek Rotterdam, vlakbij station Blaak. Klik hier voor de routebeschrijving.

LET OP: de hoofdingang opent pas om 10.00 uur.  Rijstuin 9 is de entree voor bijeenkomsten die beginnen voor 10:00 uur. Je kunt van twee kanten bij de Rijstuin komen (vanuit de Hoogstraat én langs het Potloodgebouw). Als je vanaf het station komt, kun je rechts langs Starbucks door een steegje lopen en dan kom je ook bij de achteringang. Je kunt letterlijk een rondje om het gebouw lopen. Klik hier voor de uitgetekende route en hier vind je een afbeelding van de ingang.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top