• nl
beeldband

Termen in het netwerk (WDE)

26 november 2019 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
26-11-2019
13:00 - 15:30

Locatie
RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis


Instellingen beheren geweldige erfgoedschatten. Maar hoe wordt dit erfgoed online vindbaar voor gebruikers? Hoe ontdekken zij welk erfgoed er is? Dat lukt alleen als instellingen hun erfgoed voorzien van termen. Termen maken duidelijk over welke personen, plaatsen, onderwerpen, tijdsperiodes en gebeurtenissen erfgoed gaat. Tijdens deze bijeenkomst gaan we hierop in.

Reinier van ‘t Zelfde (RKD) vertelt over RKDartists, de terminologiebron waarin kunstenaarsnamen en bijbehorende biografische informatie worden vastgelegd. De bron wordt binnenkort als Linked Open Data (LOD) gepubliceerd. Reinier licht toe waarom en hoe het RKD dit doet, maar ook wat de gevolgen hiervan zijn voor het beheer van termen.

Arne Wossink (RKD) vertelt over de Art & Architecture Thesaurus (AAT), de internationale terminologiebron over kunst en architectuur. RKD beheert de Nederlandse vertaling van de AAT. Arne gaat in op de staat van de AAT, hoe je de bron kunt raadplegen en ermee kunt koppelen, maar ook op de rol die erfgoedinstellingen kunnen spelen bij het beheer van de AAT.

Sjors de Valk (NDE) vertelt over het Termennetwerk. Het Termennetwerk is een voorziening die door het NDE ontwikkeld wordt voor erfgoedinstellingen. Met de voorziening kunnen collectiebeheerders termen vinden in allerlei terminologiebronnen – waaronder AAT en RKDartists. Sjors gaat in op de werking van het Termennetwerk en hoe collectiebeheerders het kunnen gaan gebruiken.

Voor wie? 

De bijeenkomst is gericht op beheerders van terminologiebronnen en gebruikers ervan, zoals collectiebeheerders.

Beeldmateriaal

Het kan zijn dat we foto’s maken van de bijeenkomst voor hergebruik op onze online kanalen. Als je niet op deze foto’s voor wenst te komen, laat het dan even weten in het opmerkingenveld.

Meer informatie

Je kunt je hieronder aanmelden voor deze bijeenkomst. Kijk ook eens naar de andere bijeenkomsten die tijdens de Week van het Digitaal Erfgoed worden georganiseerd. Je kunt ook uiteraard ook zelf een bijeenkomst hosten. Lees meer op de site van de Week van het Digitaal Erfgoed.

 

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top