• nl
beeldband

Symposium Publieke informatie infrastructuur (WDE)

29 november 2019 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
29-11-2019
13:00 - 17:30

Locatie
De Theaterloods


Wetenschaps- en erfgoedinstellingen richten zich steeds meer op digitale producten en diensten. In verschillende initiatieven bouwen zij mee aan onderdelen van een gemeenschappelijke publieke digitale informatie infrastructuur. Maar hoe robuust  zijn die initiatieven eigenlijk? En ligt het ontwikkeltempo van publieke digitale diensten hoog genoeg om de grote spelers op het web bij te houden? Een breed gedragen visie als kader voor zulke initiatieven lijkt te ontbreken. Een gevolg hiervan is dat de publieke digitale infrastructuur kwetsbaar en vaak weinig duurzaam oogt.

Duurzame publieke informatie infrastructuren: nieuwe visies

In april 2019 publiceerde Commons Network de visie “Shared Digital Europe” dat nieuwe kaders voor Europees digitaal beleid schets. Dit visiedocument pleit voor een veelomvattender kader voor een Europees digitaal beleid gericht op een rechtvaardige en democratische digitale omgeving. “Invest in Open Infrastructure” is een vergelijkbaar signaal uit het domein van de wetenschap. Deze visie is opgesteld door Open Infrastructure, een breed gedragen coalitie voor ondersteuning van open wetenschap, onderzoek en educatie.

De rol van wetenschaps- en erfgoedinstellingen

De digitale onderzoeksinfrastructuur CLARIAH en het Netwerk Digitaal Erfgoed zetten in op brede samenwerking rondom publieke, digitale infrastructuren. Maar kunnen we de rol van onze organisaties duidelijker definiëren op basis dergelijke visies? En wat betekent het voor onze ambities op het gebied van beleid, technologie, organisatie en financiering om een publieke infrastructuur ook in de toekomst te borgen?

Tijdens het symposium gaan we hierover met elkaar in gesprek. Drie sprekers geven, ieder vanuit hun eigen perspectief, een prikkelende inleiding met stellingen waar het publiek op kan reageren. Sprekers zijn Sophie Bloemen, medeoprichter en directeur van The Commons Network, Niels Baas, managing director NLZIET en Ingrid Wijk, directeur Universiteitsbibliotheek Maastricht en bestuurslid UKB. We sluiten af met een panelgesprek tussen sprekers en aanwezigen in de zaal.

Programma

Wil je meer informatie over het precieze programma en de sprekers? Download het volledige programma-overzicht.

Organisatie

Het symposium wordt georganiseerd door CLARIAH en het Netwerk Digitaal Erfgoed en vindt plaats in het kader van de Week van het Digitaal Erfgoed.

Wil je verzekerd zijn van een plek? Schrijf je dan zo snel mogelijk in via onderstaand formulier. Voor mensen die met het openbaar vervoer komen, zijn er pendelbussen die van station Apeldoorn naar De Theaterloods in Radio Kootwijk rijden.

Wil je gebruikmaken van de pendelbus? Geef dit dan aan in het opmerkingenveld.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top