• nl
beeldband

Studiedag ‘Het web gearchiveerd?’

11 oktober 2018 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
11-10-2018
Hele dag

Locatie
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid


Is jouw organisatie bezig met webarchivering, of wil je er in de toekomst mee aan de slag? En wil je weten hoe webarchieven gebruikt kunnen worden? Kom dan op donderdag 11 oktober naar de studiedag ‘Het web gearchiveerd?’. Aanmelden is kosteloos en kan tot maandag 8 oktober 12.00 uur.

Webarchieven centraal

Op 11 oktober wordt bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor de derde keer een landelijke studiedag over webarchivering georganiseerd. De eerste editie in 2014 stond in het teken van de vraag ‘waarom zouden we het web archiveren?’. In 2016 was de vraag ‘hoe kunnen we daarin samenwerken?’. Dit jaar staan de gebruiker en het nut van het webarchief centraal. Wie zijn die gebruikers, op welke verschillende manieren kan het webarchief worden benut en waarom zijn niet alle webarchieven vrij toegankelijk of is de informatie niet vrij te gebruiken?

Het programma bestaat uit presentaties van interessante sprekers en inspirerende voorbeelden van hoe een webarchief gebruikt kan worden en door wie. Deze dag is ook uitstekend geschikt om vakgenoten te ontmoeten, samenwerkingen aan te gaan en kennis te nemen van verschillende praktijkvoorbeelden.

Programma

De studiedag ‘Het web gearchiveerd?’ wordt georganiseerd vanuit het netwerk en vindt plaats bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum op donderdag 11 oktober met als dagvoorzitter Jantje Steenhuis, directeur van het Gemeentearchief Rotterdam. Hieronder zie je het programma. Praat je mee via Twitter? #webarchiveringNL

09.00 Inloop met koffie en thee

09.30 Opening

 • Welkom bij Beeld en Geluid – Ineke Middag (Hoofd Museum, Beeld en Geluid)
 • Dagvoorzitter Jantje Steenhuis (Stadsarchivaris Rotterdam)

09.45 Keynote 1: From Archiving to Analysis: Current Trends and Future Developments in Web Archive Use | Ian Milligan, Associate Professor in History bij de Waterloo University in Canada

10.45 Pauze

11:15 Parallelsessies: keuze uit A, B en C.

Sessie A: Gebruik van webarchieven in wetenschappelijk onderzoek

 • De waarde van webarchieven – De commerciële evolutie van het web en app ecosysteem | Anne Helmond (Universiteit van Amsterdam)
 • Archivering van Nederlandstalige tweets: de website twiqs.nl | Erik Tjong Kim Sang (Netherlands eScience Center)
 • Ik is niet meer het meest gebruikte woord op Twitter: Gebruikers en Taalvariatie in Nederlandstalige tweets | Gosse Bouma (Rijksuniversiteit Groningen)

Sessie B: Gebruik door de burger

Tijdens deze sessie zal het Nationaal Archief de richtlijn archiveren overheidswebsites presenteren. Vervolgens zal er interactief met de deelnemers over deze richtlijn gesproken worden aan de hand van een praktijkvoorbeeld. 

Sessie C: Gebruik door de erfgoedprofessional

 • Gebruik van het webarchief als archivering van eigen cultuur: webarchivering van Chinees Nederland | Kees Teszelszky (Koninklijke Bibliotheek)
 • Archiveren van YouTube cultuur | Martijn van der Vliet (Nederlands instituut voor Beeld en Geluid)

12:15 Lunch

13.30 PReserving Online Multiple Information: towards a Belgian StratEgy (PROMISE): het ontwikkelen van een duurzame strategie voor het behoud van het Belgische web –
door Peter Mechant  (Universiteit Gent)

14.00 Lancering van het nationaal register webarchieven door Arnoud Goos (Nederlands instituut voor Beeld en Geluid, Netwerk Digitaal Erfgoed)

14.30
 Feestelijke koffiepauze

15.00 Keynote 2 door  Henk van Ess,  datajournalist bij Bellingcat (open society netwerk en burgerjournalistiek platform)

16.00 Lightning talks (korte presentaties, case studies, voorbeelden)

 • Het woord en de daad. Digitale en handgeschreven dreigbrieven. | Margaret Diekhuis-Kuiper (Ensis psychologen)
 • Van virtueel Atlantis naar virtueel Pompeï. Nut en noodzaak van webarcheologie | Tjarda de Haan (DDS, Atria)
 • Vrienden voor het leven. Afstemming bij het archiveren van social media binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed | Sophie Ham (KB)
 • Het onderzoek naar extreem-rechts op het web door de Volkskrant | Hassan Bahara (Volkskrant)
 •  Website- en social media archivering op het IISG | Robert Gillesse (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)
 • Op ontdekkingsreis door het KB webarchief — Exploratieve visualisatie in een onderzoekscontext | Hugo Huurdeman (Universiteit van Amsterdam)

16.50 afsluiting door de dagvoorzitter, Jantje Steenhuis

17.00 borrel

Deelname aan de dag is kosteloos. Het programma is inclusief lunch en borrel. 

Terugblik

Wil je weten wat er tijdens de vorige studiedagen besproken werd, lees dan de verslagen van deze twee inspirerende dagen: Een web van webarchieven (2016) en De vluchtigheid voorbij (2014).

Netwerk Digitaal Erfgoed

De studiedag is een samenwerking binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

In het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed werken Nederlandse erfgoedinstellingen in diverse sectoren samen om ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijk deel van het Nederlandse webdomein bewaard kan worden. Samenwerking is gericht op het delen van kennis en ervaringen en het gezamenlijk ontwikkelen van voorzieningen en technieken. Ook maakt samenwerking het mogelijk de rijkdom te laten zien van wat er in Nederland al bewaard is. Dit laatste doen we via het nationale register webarchieven. Het register biedt gebruikers een overzicht van door Nederlandse organisaties gearchiveerde websites. Het register wordt op 11 oktober officieel gelanceerd.

Meer informatie

Om alvast in de stemming te komen, wijzen we je graag op twee korte video’s van het Netwerk Digitaal Erfgoed over het belang van webarchivering en de mogelijkheden tot samenwerking daarbij.

Verdere informatie over webarchivering is te vinden op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed en het kennisdossier van DEN. Wil je meepraten over webarchivering, ga dan naar het Kennisplatform webarchivering.

Bekijk informatie over route en bereikbaarheid op de website van Beeld en Geluid.

Heb je verder nog vragen over de studiedag, neem dan contact op met Marcel Ras, programmamanager bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed.nl) of Arnoud Goos, projectleider Webarchivering bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (agoos@beeldengeluid.nl).

 

Aanmelden

Dit evenement is volgeboekt.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top