• nl
beeldband

Studiedag ‘Het web gearchiveerd?’

11 oktober 2018 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
11-10-2018
Hele dag

Locatie
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid


Is uw organisatie bezig met webarchivering, of wilt u er in de toekomst mee aan de slag? En wilt u weten hoe webarchieven gebruikt kunnen worden? Reserveer dan donderdag 11 oktober in uw agenda voor de studiedag ‘Het web gearchiveerd?’.

Webarchieven centraal

Op die dag wordt bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor de derde keer een landelijke studiedag over webarchivering georganiseerd. De eerste editie in 2014 stond in het teken van de vraag ‘waarom zouden we het web archiveren?’. In 2016 was de vraag ‘hoe kunnen we daarin samenwerken?’. Dit jaar staan de gebruiker en het nut van het webarchief centraal. Wie zijn die gebruikers, op welke verschillende manieren kan het webarchief worden benut en waarom zijn niet alle webarchieven vrij toegankelijk of is de informatie niet vrij te gebruiken?

Het programma bestaat uit presentaties van interessante sprekers en inspirerende voorbeelden van hoe een webarchief gebruikt kan worden en door wie. Deze dag is ook uitstekend geschikt om vakgenoten te ontmoeten, samenwerkingen aan te gaan en kennis te nemen van verschillende praktijkvoorbeelden.

Aanmelden

Verdere details over het programma maken we in de aanloop naar de studiedag bekend via deze website en ook het kennisplatform webarchivering. Deelname aan de dag is kosteloos na online aanmelding. Het programma is inclusief lunch en borrel. Eventuele dieetwensen kunt u via het opmerkingenvenster doorgeven.

We hopen u op 11 oktober te mogen begroeten!

Terugblik

Wilt u weten wat er tijdens de vorige studiedagen besproken werd, lees dan de verslagen van deze twee inspirerende dagen: Een web van webarchieven (2016) en De vluchtigheid voorbij (2014).

Netwerk Digitaal Erfgoed

De studiedag is een samenwerking binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

In het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed werken Nederlandse erfgoedinstellingen in diverse sectoren samen om ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijk deel van het Nederlandse webdomein bewaard kan worden. Samenwerking is gericht op het delen van kennis en ervaringen en het gezamenlijk ontwikkelen van voorzieningen en technieken. Ook maakt samenwerking het mogelijk de rijkdom te laten zien van wat er in Nederland al bewaard is. Dit laatste doen we via het nationale register webarchieven. Het register biedt gebruikers een overzicht van door Nederlandse organisaties gearchiveerde websites. Het register wordt op 11 oktober officieel gelanceerd.

Meer informatie

Om alvast in de stemming te komen, wijzen we u graag op twee korte video’s van het Netwerk Digitaal Erfgoed over het belang van webarchivering en de mogelijkheden tot samenwerking daarbij.

Verdere informatie over webarchivering is te vinden op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed en het kennisdossier van DEN. Wilt u meepraten over webarchivering, ga dan naar het Kennisplatform webarchivering.

Heeft u verder nog vragen over de studiedag, neem dan contact op met Marcel Ras, programmamanager bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed.nl) of Arnoud Goos, projectleider Webarchivering bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (agoos@beeldengeluid.nl).

 

Aanmelden


Gecategoriseerd in :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top
Netwerk Digitaal Erfgoed