• nl
beeldband

Start basiscursus Leren Preserveren

8 oktober 2019 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
08-10-2019
10:30 - 16:00

Locatie
Historisch Centrum Overijssel


Wil je ook leren preserveren? Op 8 oktober start de volgende groepscursus, waarin je basiskennis opdoet over het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Deze keer vindt de cursus plaats in Zwolle, in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.

De najaarscursus is inmiddels volgeboekt. Je kunt je nog aanmelden voor de reservelijst of alvast een plekje reserveren voor de cursus in het voorjaar van 2020 door een mail te sturen naar cursus@netwerkdigitaalerfgoed.nl

 

Voor wie?

Je werkt in een archiefinstelling, overheidsorganisatie, museum, culturele instelling of bibliotheek en hebt in je werk te maken met het behoud van digitale informatie. Je weet inmiddels het een en ander over duurzame toegankelijkheid, maar hoe kan je ermee aan de slag en hoe ga je dingen voor elkaar krijgen? Leren Preserveren helpt je werk te maken van duurzame toegankelijkheid.

Wat leer je?

Leren Preserveren brengt je niet alleen inzicht in wat duurzame toegankelijkheid is, het laat je op verschillende manieren kennismaken met wat het betekent voor jouw praktijk. Leren Preserveren doet dat met een groepscursus en een online zelfstudie mogelijkheid.

 • Leer herkennen welke duurzaamheidsuitdagingen er voor jouw situatie bestaan.
 • Leer dit helder te benoemen en onder de aandacht brengen.
 • Leer hoe je het speelveld in kaart brengt en gebruikt.
 • Leer je eigen leerbehoeften en ontwikkeltraject in beeld te brengen.
 • Leer over onder meer digitaal object en informatieobject, essentiële kenmerken, de levenscyclus, het OAIS model en preserveringsmetadata; en over zaken als e-mailarchivering en persistent identifiers.
 • Leer praktijkcases kennen.
 • Leer te werken met zelfevaluaties en met duurzaamheidsbeleid.
 • Leer hoe klein te beginnen en groot te eindigen.
 • Leer de duurzaamheidsgemeenschap kennen en maak gebruik van alles wat je vakgenoten te bieden hebben en deel je eigen successen, voorbeelden en kennis.

Lees ook het artikel ‘Leren Preserveren: samen werken aan duurzame toegankelijkheid’ [PDF] uit het Archievenblad 2019 nr. 6.

Programma

De groepscursus bestaat uit onlinemodules en drie groepsbijeenkomsten op locatie. Je wordt tijdens het cursustraject begeleid door coaches van Het Nieuwe Instituut, het Nationaal Archief en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Op de bijeenkomsten zijn er ook presentaties van experts van verschillende instellingen en heb je de gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen met collega’s. De groep bestaat uit 10-15 personen.

Je kunt de cursus ook kosteloos als zelfstudie volgen. Dan volg je op eigen gelegenheid de modules in de online leeromgeving op www.lerenpreserveren.nl. Deze cursusvariant is zonder begeleiding door coaches of interactie met andere deelnemers.

Data en locatie bijeenkomsten groepscursus

De drie groepsbijeenkomsten worden gehouden bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle op:

 • dinsdag 8 oktober (10:30 tot 16:00 uur)
 • dinsdag 5 november (10:30 tot 16:00 uur)
 • dinsdag 3 december (10:30 tot 16:00 uur)

Meer informatie

Meer informatie over de cursusvarianten en het inschrijven staat op de website van Leren Preserveren. Heb je nog vragen? We horen het graag via cursus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

 

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top