• nl
beeldband

Geannuleerd: Scorathon – ontsnappen uit het digitale mijnenveld

6 juni 2018 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
06-06-2018
13:00 - 17:00

Locatie
Stadsarchief Breda


Deze bijeenkomst is geannuleerd omdat er op dit moment onvoldoende deelnemers zijn. Mogelijk herhalen we de Scorathon later dit jaar. Heeft u interesse om deel te nemen? U kunt het ons alvast laten weten via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

==

Hoe scoort uw organisatie op de kwaliteit van het digitale archiefbeheer? Wat zijn op dit moment de grootste risico’s en hoe neemt u deze weg? In deze ‘scorathon’ gaat u samen met experts aan de slag met het Scoremodel Digitale Duurzaamheid, een zelfevaluatietool waarmee u uw eigen situatie in kaart brengt.

Belang van digitale duurzaamheid

Digitale duurzaamheid is een zorg van elke organisatie die tijd en geld investeert in het duurzaam bewaren van digitale informatie. Maar digitale bestanden zijn kwetsbaar: hardware veroudert, bij het kopiëren van bestanden worden fouten gemaakt, oude bestandsformaten blijken niet meer leesbaar. Bovendien tasten ook menselijke fouten de integriteit van digitale bestanden aan. Het is dan ook belangrijk dat een organisatie de zaken op orde heeft. Daarmee bedoelen we dat er herleidbare processen zijn ingericht om duurzame opslag, duurzaam beheer en duurzame toegang van digitaal erfgoed te waarborgen. Alleen op die manier kan een organisatie informatie meenemen door de tijd heen.

Zelfevaluatie geeft inzicht

Dát een erfgoedinstelling hiervoor moet zorgen is waarschijnlijk evident, maar hóe je dat dan precies aanpakt is van een hele andere orde. De eerste stap op weg naar het in kaart brengen van de kwaliteit van het archiefbeheer is het uitvoeren van een zelfevaluatie. Waar sta je nu en welke aandachtspunten en actiepunten levert deze diagnose op?

Een eenvoudig hulpmiddel om zo’n zelfevaluatie uit te voeren is het Scoremodel Digitale Duurzaamheid. Deze tool gidst u door een mijnenveld van risico’s en bedreigingen. Aan de hand van een online vragenlijst wordt een rapport opgesteld dat de sterke en zwakke punten van uw digitale huishouding in kaart brengt. Waar mogelijk worden ook aanbevelingen gegeven voor het verkleinen van de risico’s.

Scorathon

Tijdens de scorathon gaan we samen met u het scoremodel invullen voor uw eigen organisatie. De resultaten daarvan bespreken we met alle deelnemers. Het invullen en bespreken wordt begeleid door experts van PACKED, IISG en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Zij geven toelichting op de onderwerpen en de resultaten.

Voor wie?

De scorathon is bedoeld voor iedereen die is betrokken bij de duurzame bewaring van digitale collecties binnen zijn of haar organisatie, ongeacht sector of domein. De scorathon is met name interessant voor die organisaties die aan het begin van ontwikkelingen staan, maar ook erfgoedinstellingen die hun eerste stappen al gezet worden van harte uitgenodigd om deel te nemen en te ervaren waar zij nu staan in hun ontwikkeling.

Programma en locatie

De scorathon vindt plaats op woensdag 6 juni in het Stadsarchief Breda en duurt van 13:00 tot 17:00 uur. Deelname is gratis na online aanmelding. Graag tot dan!

Privacy en beeldmateriaal

Als u zich aanmeldt voor deze bijeenkomst, verwerken we uw gegevens in overeenkomst met onze privacyverklaring.
Het kan zijn dat we foto’s maken van de bijeenkomst voor hergebruik op onze online kanalen. Als u niet op deze foto’s voor wenst te komen, horen we dat graag via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl of op de bijeenkomst zelf. Wij houden hier uiteraard rekening mee.

Meer informatie

Vragen beantwoorden we graag. U kunt daarvoor terecht bij Marcel Ras, domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar, via marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed of 06 14 77 76 71.

 

 

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top