• nl
beeldband

Presentatie van SAP Jaarboek 19

29 november 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
29-11-2018
10:30 - 12:30

Locatie
Amsterdam Museum


Op donderdag 29 november, tijdens de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid, presenteert de Stichting Archiefpublicaties haar Jaarboek 19 Preserveren, Stappen zetten in een nieuw vakgebied.  

17 artikelen

De zeventien artikelen in dit jaarboek beschrijven het ontstaan en de ontwikkeling van een nieuw vakgebied, digitale preservering. Een vakgebied waarin verschillende disciplines elkaar versterken en waarin flink gepionierd wordt. Maar ook een vakgebied waarin nog veel discussie is en zelfs de term ‘preservering’ niet eenduidig gedefinieerd blijkt te zijn. De artikelen bewegen tussen ‘vroeger en nu’ en behandelen zowel het ‘(be)denken als het doen’: de theorie en de praktijk. Beide weerbarstig, toch laten de artikelen vooruitgang zien: e-depots worden ingericht, kennis en ervaringen gedeeld, nagedacht over (toekomstige) samenwerking en taakverdeling, gepeinsd over andere benaderingen en nieuwe strategieën.

Presentatie in het Amsterdam Museum

De presentatie van het jaarboek vindt plaats tijdens een bijeenkomst die de Stichting Archiefpublicaties organiseert met het Netwerk Digitaal Erfgoed. Naast een toelichting op het jaarboek en de officiële presentatie geven vier auteurs een korte presentatie in aansluiting op hun artikel. De bijeenkomst in het Auditorium van het Amsterdam Museum wordt afgesloten met een kleine lunch.

Programma

10:15-10:30 Ontvangst, koffie

10:30-10:45  Opening en woord van welkom

 • Erika Hokke, secretaris Stichting Archiefpublicaties
 • Margriet van Gorsel, redacteur Jaarboek Preserveren ‘Pioniers, settelers en planners’: een jaarboek over Preserveren

10:45-11:45

 • Digital Preservation, wat is het niet (of niet alleen). Tijd voor een andere benadering
  Mette van Essen, Nationaal Archief
 • Duurzame toegang tot research data, casus Universiteit Leiden
  Laurents Sesink, Universitaire Bibliotheken Leiden
 • Preserveren van digitale architectuurarchieven
  Frans Neggers, Het Nieuwe Instituut
 • Capturing online cultures, storytelling as a method
  Annet Dekker, Universiteit van Amsterdam

11:45-12:00  

 • Stappen zetten in een nieuw vakgebied: presentatie Jaarboek Preserveren
  Het jaarboek zal worden aangeboden aan Roosmarijn Ubink (directeur Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen) en aan Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid).

12:00-12:30 Lunch

Aanmelden

Wil je aanwezig zijn bij de presentatie van het SAP jaarboek, meld je dan voor 22 november aan via info@archiefpublicaties.nl.  Geef eventuele dieetwensen door in je mail, dan houden we daar rekening mee bij de lunch. Let wel: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Na deze presentatie start de Internationale Conferentie ‘Memory Makers: Digital Preservation Skills and How to Get Them’. Mocht je je voor de conferentie hebben aangemeld, dan volgt deze direct na de lunch. ‘Memory Makers’ is volgeboekt, maar er is een wachtlijst geopend voor geïnteresseerden. Opgeven hiervoor kan via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top