• nl
beeldband

Nieuwjaarsevent Netwerk Digitaal Erfgoed

16 januari 2019 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
16-01-2019
14:00 - 17:15

Locatie
De Rozet


2019 wordt een mooi, belangrijk en uitdagend jaar voor digitaal erfgoed in Nederland. Dat verdient een passende aftrap. We nodigen je bij deze daarom graag uit voor het NDE-nieuwsjaarsevent op 16 januari, om samen een goede start te maken.
Twitter mee via #nyeventNDE

Gezamenlijke start van een belangrijke periode

Tijdens deze middag staat de start van het tweejarige intensiveringsprogramma van het Netwerk Digitaal Erfgoed centraal. Het kabinet maakt in 2019 en 2020 namelijk extra middelen beschikbaar voor de digitale toegankelijkheid van erfgoed, archieven en collecties. Een deel hiervan is bedoeld om de dienstverlening en de inclusiviteit van het Netwerk Digitaal Erfgoed te intensiveren, met als doel dat met name collecties van kleinere instellingen digitaal beschikbaar komen. Zo kunnen meer Nederlanders een groter digitaal erfgoedaanbod beleven.

Op deze bijeenkomst hoor je meer over de achtergrond hiervan en presenteren we de concrete plannen en mogelijkheden tot deelname. Daarnaast is er ook genoeg gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje bij te praten of kennis te maken met vakgenoten.

Programma

Het wordt een feestelijke middag op een prachtige locatie: cultureel centrum de Rozet in Arnhem. Na een plenair programma kun je deelnemen aan 3 deelsessies. Er is keuze uit 5 sessies.

Plenair gedeelte

Marens Engelhard, voorzitter van het bestuur, opent de bijeenkomst. Hierna gaat Afke van Rijn, directeur Media en Creatieve Industrie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in op het doel van de intensiveringsopdracht.

De vijf deelsessies

 1. Wanneer zijn we succesvol?
  In 2019 en 2020 worden extra middelen ingezet om de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed te intensiveren. De focus zal vooral op zichtbaarheid liggen, voortbouwend op de resultaten uit de programma’s bruikbaar en houdbaar van de afgelopen jaren. Om te kunnen beoordelen hoe de extra middelen het beste kunnen worden ingezet, voert KWINK groep in opdracht van het ministerie van OCW een nulmeting uit naar de huidige stand van zaken rondom de digitale toegankelijkheid en digitale gebruik van erfgoed. Janine Mulder, adviseur bij KWINK groep, licht het onderzoek toe.
 2. Wat willen onze gebruikers?
  In de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed staan de gebruikers en hun vraag centraal. Maar kennen wij als erfgoedsector die vraag? Met het Netwerk Digitaal Erfgoed willen we die vraag beantwoorden door te onderzoeken hoe mensen gebruik (willen) maken van digitaal erfgoed, en welke wensen en eisen zij daarbij hebben. Die inzichten kunnen ons als erfgoedinstellingen helpen om onze digitale dienstverlening te optimaliseren. Chris Groeneveld, NDE-domeinmanager Digitaal Erfgoed Zichtbaar, doet verslag van het lopende onderzoek.
 3. Pitches uit het Programmaplan 2019/2020
  Beginnen met bewaren door Merijn van Veen (Museumfederatie Fryslân), Duurzaamheidsbeleid door Barbara Sierman (Koninklijke Bibliotheek), Persistent Identifiers door Remco van Veenendaal (Nationaal Archief), Nationaal register webarchieven door Arnoud Goos (Beeld en Geluid), o.l.v. Marcel Ras, NDE-domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar.
 4. Deskundigheidsbevordering
  Resultaten uit het onderzoek naar de deskundigheidsbevordering bij erfgoedprofessionals op het gebied van digitaal erfgoed, door Chantal Keijsper (Bureau Injoin), gevolgd door een praktijkvoorbeeld: de cursus Leren Preserveren, door Frans Neggers (Het Nieuwe Instituut).
 5. #Hoedan? Voorbeelden uit het veld
  Collega’s vertellen over hun successen en obstakels, o.l.v. Hans van der Windt (Netwerk Digitaal Erfgoed):
  – Sebastiaan Derks + Lodewijk Petram (Huygens ING) over Maritieme bronnen
  – Evelien Masselink (Erfgoedhuis Zuid-Holland) over platform Zuid-Holland
  – Wouter Daemen (Erfgoed Gelderland), over WO2 platform Erfgoed Gelderland

Tijdsschema

13:30 – 14:00 Inloop
14:00 – 14:05 Opening Wilbert Helmus
14:05 – 14:25 Welkom & wat gaan we doen in 2019/2020 Marens Engelhard
14:25 – 14:45 De intensiveringsopdracht voor digitaal erfgoed Afke van Rijn
14:45 – 14:50 Wissel naar zalen
14:50 – 15:15 Sessieronde 1
Wanneer zijn we succesvol? Janine Mulder
Wat willen onze gebruikers? Chris Groeneveld
Pitches uit programmaplan Marcel Ras
Deskundigheidsbevordering Chantal Keijsper,
Frans Neggers
#Hoedan? Voorbeelden uit het veld Hans van der Windt
15:15 – 15:20 Wissel
15:20 – 15:45 Sessieronde 2
Wanneer zijn we succesvol? Janine Mulder
Wat willen onze gebruikers? Chris Groeneveld
Pitches uit programmaplan Marcel Ras
Deskundigheidsbevordering Chantal Keijsper,
Frans Neggers
#Hoedan? Voorbeelden uit het veld Hans van der Windt
15:45 – 15:50 Wissel
15:50 – 16:15 Sessieronde 3
Wanneer zijn we succesvol? Janine Mulder
Wat willen onze gebruikers? Chris Groeneveld
Pitches uit programmaplan Marcel Ras
Deskundigheidsbevordering Chantal Keijsper,
Frans Neggers
#Hoedan? Voorbeelden uit het veld Hans van der Windt
DOORLOPEND Netwerken, koffie/thee, onderschrijven manifest
16:15– 17:15 uur Borrel

Manifest

Daarnaast is het Nieuwjaarsevent een mooie gelegenheid voor organisaties om zich middels het onderschrijven van het manifest achter de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed te scharen. Sinds 1 oktober 2018 hebben al zo’n dertig organisaties (erfgoedinstellingen en softwareleveranciers) het manifest ondertekend. Wil jouw organisatie in 2019 ook in dit goede gezelschap verkeren? Laat het ons weten via lotte.van.aerle@netwerkdigitaalerfgoed.nl, zodat we de voorbereidingen kunnen treffen. Vragen beantwoorden we natuurlijk ook graag.

Ben je er ook bij?

We hopen van harte je te mogen begroeten op 16 januari in Arnhem. Deelname is gratis na aanmelding via het formulier hieronder. Eventuele dieetwensen kun je in het opmerkingenveld hieronder zetten.

Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor het Nieuwjaarsevent.

Beeldmateriaal

Het kan zijn dat we foto’s maken van de bijeenkomst voor hergebruik op onze online kanalen. Als je niet op deze foto’s voor wenst te komen, horen we dat graag via lotte.van.aerle@netwerkdigitaalerfgoed.nl of op de bijeenkomst zelf. Wij houden hier uiteraard rekening mee. Bekijk ook ons privacybeleid.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je ons bereiken via lotte.van.aerle@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

 

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top