• nl
beeldband

Ketelaarlezing 2020: ‘Archieven vanuit Zwarte Perspectieven’

15 december 2020 Gepubliceerd door
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
15-12-2020
16:00 - 17:30


Mitchell Esajas verzorgt de 18e Ketelaarlezing: ‘Archieven vanuit Zwarte Perspectieven; Reflectie vanuit The Black Archives’. Hij reflecteert in zijn lezing op de lessen die er vanuit The Black Archives geleerd kunnen worden over alternatieve manieren van archiveren. De lezing is deze keer online, op dinsdag 15 december 2020 van 16.00-17.30 uur.

The Black Archives

The Black Archives is ontstaan vanuit de noodzaak om Zwarte en niet-dominante perspectieven in het onderwijs en de kunst- en cultuursector zichtbaar te maken. Het is een uniek historisch archief waar iedereen terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit Zwarte en andere perspectieven.

Neutrale bronnen?

Archieven worden vaak gezien als neutrale bronnen van informatie, maar is dat wel zo? Het Nationaal Archief wordt bijvoorbeeld geprofileerd als ‘het nationaal geheugen’ van Nederland. Maar wat betekent het dat de perspectieven vanuit zwarte Nederlanders vaak ontbreken in dit geheugen? Hoe verhouden ‘alternatieve archieven’ zoals The Black Archives, die niet vanuit de overheid maar vanuit gemeenschappen zelf ontstaan, zich tot overheidsarchieven? Hoe kunnen archieven bijdragen aan de dekolonisering van kennis? En hoe kunnen ze een platform voor een kritisch maatschappelijk debat vormen dat toegankelijk is voor een breed publiek?

Over de Ketelaarlezing

De Ketelaarlezing is in 2002 ingesteld door het Nationaal Archief bij het afscheid van prof. dr. F.C.J. Ketelaar (algemene rijksarchivaris van 1989 tot 1997). De Ketelaarlezing concentreert zich op actuele ontwikkelingen die betrekking hebben op ethische en technische concepten van archivering met een impact op de samenleving. De Ketelaarlezing wordt georganiseerd door het Nationaal Archief, in samenwerking met KVAN/BRAIN.

Meer informatie

Meer informatie over de Ketelaarlezing 2020 en hoe je deze online kunt bijwonen, vind je op de website van KVAN/BRAIN.

 

 

 

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top