• nl
  • en
beeldband

Doe ik het goed? Kennisdag Digitale Duurzaamheid

13 juni 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
13-06-2016
10:00 - 17:00

Locatie
Amsterdam Science Park


Twitter mee via #KennisdagDD

Archieven, musea, bibliotheken en onderzoeksinstituten beheren steeds grotere collecties in hun digitale archieven. Maar: doen zij het goed? Hoe is het gesteld met digitale duurzaamheid binnen uw organisatie? Met deze Kennisdag Digitale Duurzaamheid willen we u helpen hier meer grip op te krijgen. Dat doen we door presentaties over verschillende domeinoverstijgende projecten, met als rode draad ‘Doe ik het goed?’. We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat onze digitale collecties duurzaam worden veiliggesteld en toegankelijk gehouden. Dat begint bij het opstellen van beleid: hoe zorgt uw organisatie voor duurzame toegankelijkheid van de digitale collectie? Oftewel ‘Wat doe ik?’. Vervolgens kunt u met behulp van een scoremodel vaststellen hoe volwassen uw organisatie al is op dit gebied (‘Wat kan ik al?’). Voor duurzame toegang tot online data is het vervolgens van belang dat er zogenaamde Persistent Identifiers worden gebruikt (‘Hoe duurzaam is mijn toegang?’. Om te kunnen meten in hoeverre alle aspecten van digitale duurzaamheid voldoende zijn gewaarborgd binnen de organisatie, kunt u een certificeringstraject doorlopen. Daarna weet u: ‘Doe ik het goed?’.

Tijdens deze kennisdag informeren de NDE-projectleiders u in de ochtend over het opstellen van duurzaamheidsbeleid, het scoremodel voor digitale duurzaamheid, persistent identifiers en certificering van e-depots. Het ochtendprogramma is plenair en Nederlandstalig. Vervolgens kunt u in de middag kiezen uit twee parallelle Engelstalige workshops over de rol van het bewaren van software en het belang daarvan in verschillende domeinen zoals kunst en wetenschap. Ook praat onderzoeker Klaus Rechert (Universiteit van Freiburg) u bij over zijn emulatie-onderzoek.
Voor lunch wordt gezorgd en we sluiten de dag af met een borrel. Speciale dieetwensen kunt u in het aanmeldformulier vermelden.

De projecten zijn uitgevoerd door medewerkers van de verschillende NCDD-partnerinstellingen en maken deel uit van het werkprogramma van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Graag delen we de kennis en kunde uit deze samenwerking met u op 13 juni. U kunt zich kosteloos aanmelden via het formulier onderaan deze pagina.

Programma Kennisdag

Plenair ochtendprogramma (Nederlandstalig)

9.30: Inloop met koffie en thee

10.00: Opening (Marcel Ras, programmamanager NCDD)

10.20: ‘Wat doe ik?’ Het opstellen van duurzaamheidsbeleid (Barbara Sierman, Koninklijke Bibliotheek)

10.45: ‘Wat kan ik al?’ Scoremodel Digitale Duurzaamheid (Bert Lemmens, PACKED)

11.10: ‘Hoe duurzaam is mijn toegang?’ Persistent Identifiers (Gijsbert Kruithof, Nationaal Archief)

11.35: ‘Doe ik het goed?’ Certificering van e-depots (Kees Waterman, DANS)

12.00: Vragen en discussie

12.30-13.30: Lunch

 

Middagworkshops (Engelstalig)

13.30: Presentatie Klaus Rechert (Freiburg) over zijn emulatie-onderzoek bij Rhizome en Tate (meer informatie hieronder).

13.50: Introductie workshops

14.30: Twee parallelle workshops (beschrijvingen hieronder):
– Workshop Software Sustainability
– Workshop CD-romarchivering van kunstwerken

16.00 – 17.00: Afsluitende borrel


Presentatie Klaus Rechert

Klaus Rechert is currently a postdoctoral researcher at the professorship in communication systems of the Institute for Computer Science at Freiburg. As a project manager he currently oversees a federal project “Statewide development of coordinated structures for indexing and re-use of research data” and is scientific consultant in the DFG-LIS project “Reading Room Access of Multimedia-Object using Emulation”. His research focus is on functional preservation of scientific processes, privacy protection in context of complex data and digital forensics.

Workshop Software Sustainability

De workshop over Software Sustainability behandelt onder leiding van Patrick Aerts (DANS) de voorlopige conclusies en aanbevelingen over de omgang met bestaande en toekomstige software in de domeinen wetenschap, archief en cultuur, aan de hand van een aantal beschreven use cases. Tijdens de workshop wordt de deelnemers gevraagd om aanvullingen, aanscherpingen en andere bijdragen, eventueel zelfs tot nieuwe use cases, op basis van de dan beschikbare tussenversie van het rapport. De bijdragen worden meegenomen in de eindrapportage.

Workshop CD-romarchivering van kunstwerken

Na eerder onderzoek naar emulatieprocedures voor haar cd-rom collectie doet LIMA voor het Netwerk Digitaal Erfgoed onderzoek naar de mogelijkheden van de bwFLA’s emulatie-as-a-Service voor online toegang tot de collectie. Emulatie-as-a-Service heeft veel potentie, maar is op dit moment nog in ontwikkeling. Daarom heeft LIMA haar eigen Cd-rom-emulatieprocedure ontwikkeld. In deze workshop presenteert Gaby Wijers (LIMA) het onderzoek van LIMA.

Doelgroep Kennisdag

Deze Kennisdag is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met digitale duurzaamheid, zowel beleidsmatig als operationeel, ongeacht het domein waarin u werkzaam bent (archieven, bibliotheken, wetenschap, cultuur, AV-media, etc). Met deze dag willen wij kennis uit de verschillende domeinen bij elkaar brengen en aan u meegeven om in uw eigen organisatie toe te kunnen passen.

Praktisch

De bijeenkomst vindt plaats in het congrescentrum (Eulerzaal) van het Amsterdam Science Park. Het Science Park is goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer. Op het terrein geldt betaald parkeren (€ 2,40 per uur). Bekijk voor meer informatie ook de website van het congrescentrum.

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Gecategoriseerd in :,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top