• nl
beeldband

Digitaal DNA: de essentiële kenmerken van een object (IDPD17)

30 november 2017 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
30-11-2017
13:30 - 17:00

Locatie
Hoftoren OCW


Ter gelegenheid van International Preservation Day nodigen het Kennisplatform Preservation, het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD u graag uit voor de bijeenkomst ‘Digitaal DNA: de essentiële kenmerken van een object’.

Het DNA van een object

Om een digitaal object voor de lange termijn betekenisvol en toegankelijk te houden, is het nodig om bepaalde eigenschappen van het object door de tijd heen mee te nemen: de essentiële kenmerken (in het Engels significant properties). Die kenmerken beschrijven onder andere de inhoud van het object, de context ervan, het uiterlijk, het gedrag en de structuur. Raakt de waarde van een essentieel kenmerk verloren, dan is de kans groot dat het object niet goed of niet op een authentieke manier duurzaam toegankelijk gemaakt kan worden. Welke kenmerken essentieel zijn, bepalen belanghebbenden idealiter samen. Bewaart u bijvoorbeeld de vorm van een e-mail, of is alleen de inhoud belangrijk?

Essentiële kenmerken en uw praktijk

Is er een afvinklijst die je kunt gebruiken om te zorgen dat je alle noodzakelijke informatie bewaart? In hoeverre wijken de essentiële kenmerken van verschillende types digitale objecten (bijvoorbeeld digitale kunst, belastingaanslagen, social media, audiovisueel materiaal of een CAD-bestand) van elkaar af? En welke eigenschappen zijn van toepassing op uw eigen collectie? Wij gaan hier graag samen met u dieper op in tijdens de bijeenkomst op 30 november bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kader van International Digital Preservation Day. De bijeenkomst is bedoeld voor medewerkers van erfgoed- en onderzoeksinstellingen. Naast een verdiepend deel gaan we ook met elkaar aan de slag in een workshop. Organisatoren zijn het Netwerk Digitaal Erfgoed, het Kennisplatform Preservation (onderdeel van het Kennisnetwerk Informatie en Archief) en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid.

Programma: actualiteit en praktijk

13:30 – 13:45u: Welkom | Marcel Ras (Netwerk Digitaal Erfgoed, NCDD)

13:45 – 14:00u: Essentiële kenmerken bij Beeld en Geluid | Annemieke de Jong

14:00 – 14:15u: Essentiële kenmerken bij het IISG | Robert Gillesse

14:15 – 14:30u: Essentiële kenmerken bij het Nationaal Archief | Remco van Veenendaal

14:30 – 14:45u: Essentiële kenmerken bij de Koninklijke Bibliotheek | Jeffrey van der Hoeven

14:45 – 15:00u: Pauze

15:00 – 16:00u: Workshop Essentiële kenmerken in je eigen organisatie

16:00 – 16:50u: Keynote: Significant properties in preservation solutions | Jon Tilbury (Preservica)

16:50 -17:00u: Afsluiting

17:00 – 17:30u: Borrel

Tijdens de inloop kunt u desgewenst gebruik maken van de broodjeslunch die geserveerd wordt. Dieetwensen voor de lunch kunt u vermelden in het opmerkingenvenster onderaan de pagina.

Deelname en ochtendprogramma

Deelname is gratis na aanmelding (onderaan deze pagina). De bijeenkomst vindt plaats bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in Den Haag. Neem uw legitimatie mee om toegang te krijgen.

In de ochtend ( 10.00 – 12.30 uur) wordt op dezelfde locatie de bijeenkomst Kaf en koren: e-mailarchivering nu en in de toekomst gehouden. Ook hiervoor bent u van harte welkom. U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via de webpagina van de bijeenkomst.

International Digital Preservation Day

Op 30 november vindt de eerste International Digital Preservation Day (IDPD) plaats. Dit is een initiatief van de Digital Preservation Coalition en een groot aantal internationale partners, waaronder het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD. We staan dan stil bij wat we met elkaar al hebben bereikt en hopen nog meer bewustzijn en betrokkenheid te creëren voor wat ons in de komende jaren nog te doen staat om ons maatschappelijke digitale geheugen (archieven, bibliotheken, AV/media, cultuur en wetenschap) voor de toekomst veilig te stellen.

De dag is ook bedoeld om de aandacht te vestigen op de digitale collecties die wereldwijd beheerd worden door alle soorten organisaties. Erfgoedinstellingen in Nederland besteden op diverse manieren aandacht aan International Digital Preservation Day. Lees op de website van de NCDD hoe uw instelling ook deel kan nemen en welke activiteiten er worden aangeboden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top