• nl
beeldband

Cursus Digitaal erfgoed optimaal toegankelijk: de Nationale Strategie

23 september 2020 Gepubliceerd door
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
23-09-2020
13:30 - 16:00


Wil je als erfgoedinstelling een nieuwe fase in met je digitaal erfgoed? En door samenwerking met collega-instellingen je gebruikers nog beter bedienen? De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed biedt hiervoor de handvatten. Een online cursus over deze strategie inspireert om hiermee aan de slag te gaan.

De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed is het vertrekpunt voor alles wat het Netwerk Digitaal Erfgoed doet. Ze is erop gericht om een landelijk, sectoroverstijgend netwerk van voorzieningen voor digitaal erfgoed te ontwikkelen. Maar wat houdt Nationale Strategie precies in? En wat betekent het voor erfgoedinstellingen en hun digitale collecties en wat kunnen zij voor profijt ervan hebben? De cursus ‘Digitaal erfgoed optimaal toegankelijk: de Nationale Strategie’ praat je helemaal bij.

Deze cursus, ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Erfgoedacademie, beleeft zijn primeur op 23 september 2020. Het betreft een online training, die in drie modules wordt gegeven.

Voor wie?

Wil je weten wat digitaal erfgoed zichtbaar, bruikbaar en houdbaar inhoudt en wat het betekent voor je eigen erfgoedinstelling, dan is deze cursus iets voor jou. Aan het eind weet je waar je met je eigen digitale collectie staat en ben je geïnspireerd geraakt om een volgende stap te zetten. De cursus richt zich op medewerkers van erfgoedinstellingen die bezig zijn met het toegankelijk maken en beheren van digitaal erfgoed.

Programma

De cursus bestaat uit een aantal korte presentaties over digitale collecties zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken volgens de Nationale Strategie:

  • Doel van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en het werken in netwerkverband;
  • Houdbaar digitaal erfgoed: hoe zorg je ervoor dat digitale collecties ook op lange termijn beschikbaar blijven?
  • Bruikbaar digitaal erfgoed: hoe zorg je ervoor dat digitale collecties optimaal toegankelijk zijn en verbonden aan andere erfgoedinformatie?
  • Zichtbaar digitaal erfgoed: hoe zorg je ervoor dat digitale collecties zichtbaar zijn voor (potentiële) gebruikers en hoe bedien je hen?

Ook is er veel tijd ingeruimd voor de vraag wat dit betekent voor je digitaal collectiebeheer in relatie tot de doelstellingen van het Netwerk Digitaal Erfgoed. In verschillende interactieve werkvormen denk je hierover na en discussieer je met andere deelnemers over vragen als: Waar sta je met je eigen digitale collectie en welke volgende stappen kun je nemen? Hoe helpt het netwerk je hierbij en hoe kun je daar zelf aan bijdragen?

Trainers

  • Marcel Ras, domeinmanager Houdbaar, Netwerk Digitaal Erfgoed;
  • Sjors de Valk, zelfstandig informatiearchitect, dataspecialist en software developer;
  • Chris Groeneveld, domeinmanager Zichtbaar, Netwerk Digitaal Erfgoed;
  • Marian Hellema, zelfstandig ICT-erfgoedspecialist.

Duur

Het betreft een online training die in drie modules wordt gegeven, op drie verschillende dagen: 23 september, 29 september en 1 oktober. Iedere keer van 13.30 – 16.00 uur.

Aanmelden

www.erfgoedacademie.nl/opleidingsaanbod/digitaal-erfgoed-2020

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top