• nl
beeldband

Cursus Digitaal erfgoed optimaal toegankelijk: de Nationale Strategie

23 september 2020 Gepubliceerd door
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
23-09-2020
13:30 - 16:00


De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed is het vertrekpunt voor alles wat het Netwerk Digitaal Erfgoed doet. Ze is erop gericht om een landelijk, sectoroverstijgend netwerk van voorzieningen voor digitaal erfgoed te ontwikkelen. Maar wat houdt Nationale Strategie precies in? Wat betekent het voor erfgoedinstellingen en hun digitale collecties? En wat kunnen zij voor profijt ervan hebben? De online cursus ‘Digitaal erfgoed optimaal toegankelijk: de Nationale Strategie’ praat je helemaal bij.

Wil je weten wat digitaal erfgoed zichtbaar, bruikbaar en houdbaar inhoudt en wat het betekent voor je eigen erfgoedinstelling, dan is deze cursus iets voor jou. Aan het eind ben je geïnspireerd geraakt om met je eigen digitale collectie aan de slag te gaan. 

De cursus is ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Erfgoedacademie en wordt gehouden op 23 september, 29 september en 1 oktober. Het betreft een online training.

Voor wie?

De cursus richt zich op medewerkers van erfgoedinstellingen (bijvoorbeeld collectiebeheerders) die bezig zijn met het toegankelijk maken en beheren van digitaal erfgoed. En die zich vertrouwd willen maken met de technische aspecten van het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van de collectie volgens de principes van de Nationale Strategie. Aan bod komen vragen als: Hoe kun je je eigen digitale collecties verbinden met met collecties van andere erfgoedinstellingen? Hoe houd je ze duurzaam toegankelijk? En hoe maak je de collecties zichtbaar voor gebruikers? 

Programma

De cursus bestaat uit een aantal korte presentaties over digitale collecties zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken volgens de Nationale Strategie:

  • Doel van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en het werken in netwerkverband;
  • Houdbaar digitaal erfgoed: hoe zorg je ervoor dat digitale collecties ook op lange termijn beschikbaar blijven?
  • Bruikbaar digitaal erfgoed: hoe zorg je ervoor dat digitale collecties optimaal toegankelijk zijn en verbonden met andere erfgoedinformatie?
  • Zichtbaar digitaal erfgoed: hoe zorg je ervoor dat digitale collecties zichtbaar zijn voor (potentiële) gebruikers en hoe bedien je hen?

Er is veel tijd ingeruimd voor de vraag wat dit betekent voor je digitaal collectiebeheer in relatie tot de doelstellingen van het Netwerk Digitaal Erfgoed. In verschillende interactieve werkvormen denk je hierover na en discussieer je met andere deelnemers. 

Trainers

  • Marcel Ras, domeinmanager Houdbaar, Netwerk Digitaal Erfgoed;
  • Sjors de Valk, zelfstandig informatiearchitect, dataspecialist en software developer;
  • Chris Groeneveld, domeinmanager Zichtbaar, Netwerk Digitaal Erfgoed;
  • Marian Hellema, zelfstandig ICT-erfgoedspecialist.

Duur

Het betreft een online training die in drie modules wordt gegeven, op drie verschillende dagen: 23 september, 29 september en 1 oktober. Iedere keer van 13.30 – 16.00 uur.

Aanmelden

www.erfgoedacademie.nl/opleidingsaanbod/digitaal-erfgoed-2020

Categorie :

Commententaren zijn gesloten.Translate »
Top