• nl
beeldband

Basiscursus Leren Preserveren

10 maart 2020 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
10-03-2020
10:30 - 16:00

Locatie
Koninklijke Bibliotheek


Wil je ook leren preserveren? Op 10 maart start de volgende driedaagse groepscursus, waarin je basiskennis opdoet over het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. De cursus vindt plaats in Den Haag, in de Koninklijke Bibliotheek.

Deze cursus Leren Preserveren is inmiddels vol. Ben je geïnteresseerd en wil je misschien meedoen aan de najaarscursus? Laat het weten via cursus@netwerkdigitaalerfgoed.nl. Je ontvangt dan een mail zodra de nieuwe data bekend zijn en de inschrijving weer openstaat. Of  probeer alvast de online module op lerenpreserveren.nl.

Voor wie?

Je werkt in een archiefinstelling, overheidsorganisatie, museum, culturele instelling of bibliotheek en hebt in je werk te maken met het behoud van digitale informatie. Je weet inmiddels het een en ander over duurzame toegankelijkheid, maar hoe kan je ermee aan de slag en hoe ga je dingen voor elkaar krijgen? Leren Preserveren helpt je werk te maken van duurzame toegankelijkheid.

Wat leer je?

Leren Preserveren brengt je niet alleen inzicht in wat duurzame toegankelijkheid is, het laat je op verschillende manieren kennismaken met wat het betekent voor jouw praktijk. Leren Preserveren doet dat met een groepscursus en een online zelfstudie mogelijkheid. Je leert onder andere:

  • herkennen welke duurzaamheidsuitdagingen er in jouw situatie bestaan;
  • het speelveld in kaart brengen en gebruiken;
  • meer over digitaal object en informatieobject, essentiële kenmerken, de levenscyclus, het OAIS model en preserveringsmetadata; en over zaken als e-mailarchivering en persistent identifiers;
  • praktijkcases;
  • werken met zelfevaluaties en met duurzaamheidsbeleid;
  • de duurzaamheidsgemeenschap kennen en je eigen successen, voorbeelden en kennis delen.

Lees ook het artikel ‘Leren Preserveren: samen werken aan duurzame toegankelijkheid’ [PDF] uit het Archievenblad 2019 nr. 6.

Programma

De groepscursus bestaat uit onlinemodules en drie groepsbijeenkomsten op locatie. Je wordt tijdens het cursustraject begeleid door coaches van Het Nieuwe Instituut, het Nationaal Archief en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Op de bijeenkomsten zijn er ook presentaties van experts van verschillende instellingen en heb je de gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen met collega’s. De groep bestaat uit 10-15 personen.

Je kunt de cursus ook kosteloos als zelfstudie volgen. Dan volg je op eigen gelegenheid de modules in de online leeromgeving op www.lerenpreserveren.nl. Deze cursusvariant is zonder begeleiding door coaches of interactie met andere deelnemers.

Data en locatie bijeenkomsten groepscursus

De drie groepsbijeenkomsten worden gehouden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag op:

  • dinsdag 10 maart (10:30 tot 16:00 uur)
  • dinsdag 7 april (10:30 tot 16:00 uur)
  • dinsdag 12 mei (10:30 tot 16:00 uur)

Meer informatie

Meer informatie over de cursusvarianten en het inschrijven staat op de website van Leren Preserveren. Heb je nog vragen? We horen het graag via cursus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

 

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top