• nl
  • en
beeldband

‘PID’s en LOD nog nooit zo helder uitgelegd’: verslag van een kennismiddag

10 July 2018 Published by Leave your thoughts

Donderdag 28 juni organiseerden Erfgoedhuis Zuid-Holland, Erfgoed Brabant en SIMIN (Museumvereniging) in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed de kennismiddag ‘Duurzaam toegankelijke erfgoedcollecties met persistent identifiers en linked data’. Bob Valckx (Erfgoedhuis Zuid-Holland), een van de organisatoren, doet verslag.

“Circa 60 museumprofessionals van veelal middelgrote en grote musea waren aanwezig bij de bijeenkomst bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Centraal stond de vraag hoe je gebruik maakt van persistent identifiers (PID’s) en wat er komt kijken bij Linked Open Data (LOD).

De aftrap

Marcel Ras, domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar van het Netwerk Digitaal Erfgoed, gaf de aftrap door uiteen te zetten waar het netwerk zich voor inzet en hoe we er voor staan in Nederland als het gaat om Linked Open Data. Zie ook Marcels presentatie.

PID’s als wapen tegen 404-meldingen

Vervolgens gaf Remco van Veenendaal, preservation officer bij het Nationaal Archief, een introductie over persistent identifiers. Hij benadrukte wat je nodig hebt om geen (404-)foutmeldingen te krijgen wanneer je online wat zoekt. Beleid staat hierbij centraal. Om tot goed beleid te komen is het slim om gebruik te maken van een ‘PID-stappenplan’. En je moet de juiste infrastructuur kiezen. Je kan bijvoorbeeld aanhaken bij de PID-service van de Koninklijke Bibliotheek (URN:NBN), TU Delft Library (DataCite DOI) of instanties als SURFsara (Handle System).

Bekijk Remco’s presentatie voor uitleg hierover.

Remco van Veenendaal (Nationaal Archief) vertelt over persistent identifiers

Remco van Veenendaal (Nationaal Archief) vertelt over persistent identifiers

LOD maakt het mogelijk

Informatie-architect Sjors de Valk startte zijn introductie over LOD met de zogeheten triple subject, predicaat en object van Gezicht op Amersfoort, geschilderd door Matthias Withoos. Hoe mooi is het om op jouw museumwebsite meerdere werken van Withoos te zien, terwijl die niet in je collectie zitten? Dat is wat LOD mogelijk maakt.

Uiteraard bepaal je zelf wat je openbaar wil stellen. Een handige tool hierbij is het stappenplan van DEN. Bekijk de hele presentatie van Sjors.

Sjors de Valk beschrijft de mogelijkheden van Linked Open Data

Gezamenlijk ontsluiten

Richard van Alphen, digitaliseringscoördinator bij het Nationaal Museum van Wereldculturen, sprak over zijn aanpak met PID’s. Zijn museum bestaat uit een fusie van vier musea. Zij hadden allen hun eigen website, verschillende databases en maakten gebruik van erg lange URL’s.

Zijn les was: er moeten PID’s komen als wij onze gezamenlijke collectie willen ontsluiten. Hij heeft gewerkt volgens de stappen van de PID-wijzer van het Netwerk Digitaal Erfgoed / NCDD en maakte gebruik van de PID-service van SURFsara, die gebaseerd is op het Handle-systeem. Via bijvoorbeeld Wikimedia krijgt het Nationaal Museum van Wereldculturen 13 tot 14 miljoen views op hun content. Dankzij doorverwijzingen naar hun eigen website levert dat extra veel online bezoek op. Uiteraard moeten al deze links duurzaam zijn, en daar hebben ze nu PID’s voor. Zie ook Richards presentatie.

Richard van Alphen licht toe hoe het Nationaal Museum voor Wereldculturen PID's heeft geïmplementeerd

Richard van Alphen licht toe hoe het Nationaal Museum voor Wereldculturen PID’s heeft geïmplementeerd

Gedigitaliseerde bladmuziek

Eric van Balkum, van de Stichting Omroep Muziek sloot de middag af met zijn verhaal over het implementeren van Linked Open Data. Zijn stichting beheert 500.000 stuks papieren bladmuziek. Sinds 2011 zijn zij al bezig met het digitaliseren van de muziek. Dankzij een subsidie konden ze in 2017 starten met het verder digitaliseren en beschikbaar maken als Linked Open Data. Ook streven zij ernaar om zoveel mogelijk partijen de muziek te laten gebruiken en delen. Bekijk Erics presentatie.

Wrap-up

Dagvoorzitter Evelien Masselink van Erfgoedhuis Zuid-Holland sloot de dag af met een korte wrap-up. De korte heldere presentaties hadden voor veel mensen duidelijk gemaakt wat LOD en PID nou werkelijk zijn. In de woorden van een van de deelnemers: “Dit was voor het eerst dat de onderwerpen PID’s en LOD zo helder uitgelegd werden”.

Aanwezigen gaven daarnaast aan dat het essentieel is dat er steun is vanuit de directie. Musea kunnen nog erg behoudend zijn als het gaat om het delen van content en informatie. Ook het overtuigen van de curatoren helpt mee. Dit kan eenvoudigweg door middels voorbeelden te laten zien wat LOD/PID kan opleveren.

Ook werd het idee geopperd om dit onderwerp bij een landelijk overleg van de Museumvereniging in te brengen, om meer draagkracht te creëren.
Kortom, een nuttige dag, die zeker een vervolg krijgt.”

In het najaar organiseren we een vervolg op deze kennismiddag. We houden u via deze website op de hoogte. Wilt u meer weten over Linked Open Data, Persistent Identifiers of over het Netwerk Digitaal Erfgoed, neem dan contact op met Marcel Ras, domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar, via marcel.ras@netwerkdigitaalerfgoed.nl of 06 14 77 76 71.

Categorised in:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Translate »
Top