beeldband

Studiedag Webarchivering: Van GeoCities tot Lancering

5 November 2018 Published by Leave your thoughts

Donderdag 11 oktober kwamen zo’n 90 geïnteresseerden naar Beeld en Geluid om te praten en te leren over webarchivering tijdens de Studiedag ‘Het Web Gearchiveerd?‘ Met duurzame webstrategieën en onderzoeksjournalistiek op het programma, de feestelijke lancering van het nationaal register webarchieven en 16 sprekers vanuit Canada, België en Nederland werd het een inspirerende dag. Dagvoorzitter was Jantje Steenhuis, directeur van het Stadsarchief Rotterdam.

Beeldimpressie

Ineke Middag, Marcel Ras en Jantje Steenhuis introduceerden de Studiedag

Verrassende Keynotes

Met de Canadese historicus Ian Milligan als keynote voor de ochtend en Bellingcat journalist Henk van Ess als keynote in de middag, kregen deelnemers een verrassende inkijk in twee heel verschillende werelden. “Web archiving brings great power. It’s the prospect of realising the social historian’s dream”, aldus Milligan in zijn verhaal over onderzoektrends in webarchivering. Henk van Ess nam deelnemers mee op een zoektocht naar IS. Via beeldverificatie en onbekende zoekmachines blijken veel meer feiten te achterhalen dan menigeen in de zaal wist.

 

Keynote sprekers Ian Milligan (Associate Professor in History, Waterloo University, Canada) en Henk van Ess (datajournalist bij Bellingcat)

Nationaal register webarchieven

Als klap op de vuurpijl werd het Nationaal Register Webarchieven tijdens de studiedag gelanceerd door Arnoud Goos van Beeld en Geluid. Het register is in de afgelopen jaren ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed en biedt het eerste overzicht van door Nederlandse erfgoedinstellingen gearchiveerde websites. Met het register krijgen eindgebruikers beter toegang tot webarchieven. Reden voor een feestelijke lancering!

Feestelijke lancering Nationaal Register Webarchieven

Netwerken en kennisdeling

Naast alle inspirerende onderwerpen op het programma werd de studiedag volop benut om vakgenoten te ontmoeten, samenwerkingen aan te gaan en kennis te nemen van verschillende praktijkvoorbeelden.

Een dag vol inspiratie en kennisdeling

Lightning Talks

Aan het eind van de middag volgde nog een uur vol lightning talks:

  • Het woord en de daad. Digitale en handgeschreven dreigbrieven. | Margaret Diekhuis-Kuiper (Ensis psychologen)
  • Van virtueel Atlantis naar virtueel Pompeï. Nut en noodzaak van webarcheologie | Tjarda de Haan (DDS, Atria)
  • Vrienden voor het leven. Afstemming bij het archiveren van social media binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed | Sophie Ham (KB)
  • Het onderzoek naar extreem-rechts op het web door de Volkskrant | Hassan Bahara (Volkskrant)
  •  Website- en social media archivering op het IISG | Robert Gillesse (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)
  • Op ontdekkingsreis door het KB webarchief — Exploratieve visualisatie in een onderzoekscontext | Hugo Huurdeman (Universiteit van Amsterdam)

Terugkerende dag

De terugkerende studiedag is een samenwerking binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De vorige bijeenkomst over webarchivering werd eind 2016 georganiseerd. We zien je graag over twee jaar (of eerder!) weer terug, en hopelijk kunnen we dan wederom de conclusie trekken dat er veel vooruitgang is geboekt en kennis is opgedaan.

Gemist?

Kon je er niet bij zijn, of wil je nog even terugkijken/-lezen? Hier lees je het volledige programma. De meeste presentaties van de dag zijn te bekijken via Slideshare.

Categorised in:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Translate »
Top