beeldband

Gered: 9 miljoen doodlopende links op Wikipedia

4 October 2018 Published by Leave your thoughts

The Internet Archive maakte onlangs bekend dat het 9 miljoen doodlopende links op Wikipedia gekoppeld heeft aan een gearchiveerde versie van de beoogde pagina. In plaats van een 404-foutmelding op het scherm  of een ‘Page not found’ kunnen Wiki-bezoekers nu verder lezen om de bron van een bewering te controleren.

20 miljoen URL’s per week

De Amerikaanse non-profitorganisatie heeft meer dan vijf jaar iedere URL gearchiveerd die in zo’n 300 Wikipedia sites voorkomen. Dat komt neer op 20 miljoen URL’s per week. Een speciaal softwareprogramma én Wikipedia-vrijwilligers maakten dit mogelijk. Hier lees je alle details.

Kom naar de Studiedag over webarchivering

Ook in Nederland wordt er hard gewerkt aan het redden van het web. Wil je weten wie dat doen en hoe we dat doen, kom dan op donderdag 11 oktober naar de studiedag ‘Het Web gearchiveerd?’. Tussen 9 en 17 uur hoor je hoe een YouTube cultuur wordt gearchiveerd, hoe je een webarchief kunt gebruiken, wat de toekomst voor webarchieven met zich meebrengt en waarom niet alle informatie niet vrij te gebruiken is. Let op: maandag 8 oktober om 12 uur sluit de inschrijving. Er is nog plek, dus meld je snel aan!

Deze studiedag is een samenwerking binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

 

Categorised in:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Translate »
Top