beeldband

DERA versie 2.0 in Engels

21 May 2019 Published by

In november 2018 is versie 2.0 van DERA (Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur) verschenen. De Engelstalige versie van DERA 2.0 is nu ook beschikbaar. DERA helpt de erfgoedsector om de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed naar de praktijk te vertalen, door middel van het opstellen van kaders voor de informatiearchitectuur. Versie 2.0 beschrijft de requirements voor de bedrijfsarchitectuur van organisaties die deelnemen aan het Netwerk Digitaal Erfgoed.

De Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur wordt uitgewerkt in 3 stappen:

  1.  DERA 1.0: formulering van de gemeenschappelijke doelen en principes.
  2.  DERA 2.0: uitwerken van de gemeenschappelijke doelen en principes naar Business Architecture, waarbij de consequenties voor organisatie, bedrijfsfuncties, objecten en diensten wordt beschreven (met name het domein Digitaal Erfgoed Bruikbaar).
  3.  DERA 3.0: voorstel voor sectoroverschrijdende afspraken over applicatiearchitectuur en koppeling met implementatievraagstukken.

Door hun erfgoedvoorzieningen te ontwikkelen binnen de afspraken van de referentiearchitectuur, zorgen netwerkdeelnemers ervoor dat alles als geheel op elkaar aansluit. De referentiearchitectuur beschrijft hoe er kan worden samengewerkt over de grenzen van instellingen en sectoren heen. Het is geen blauwdruk voor hoe afzonderlijke instellingen hun ICT-architectuur moeten inrichten. DERA 2.0 is vooral een beschrijving van wat je met z’n allen in het netwerk wilt bereiken.

Het doel is om erfgoedinformatie beter toegankelijk te maken, gebruikmakend van de principes van Linked Open Data.

Meer informatie?

Lees meer over de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur op de DERA-pagina in het Nederlands of het Engels en download het volledige rapport. De brochure ‘DERA in een notendop’ geeft een overzichtelijke samenvatting van de doelen en principes.

DERA – Nederlands (PDF)
DERA – Engels (PDF)
DERA in een notendop (PDF)

Bovenstaand artikel is ook in het Engels beschikbaar: DERA 2.0 in English.

Categorised in:

Comments are closed here.

Gerelateerde berichten
Translate »
Top