• nl
  • en
beeldband

Digitaal denken!

4 januari 2012 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

In veel opzichten is de digitale wereld fundamenteel anders dan de analoge. Dat heeft consequenties voor het beleid van bibliotheken en (digitale) archieven:

  • collectie vs. connectie: in het analoge tijdperk moesten informatiebronnen ter plekke aanwezig zijn om ze te kunnen gebruiken. Iedere bibliotheek en ieder archief moest zijn eigen exemplaren conserveren. In het digitale tijdperk hoeft dat niet meer. Technisch is het mogelijk om slechts één exemplaar ergens duurzaam te bewaren en de hele wereld toegang te verschaffen. Dat zou kunnen leiden tot een ander soort taakverdeling – als er genoeg onderling vertrouwen is.
  • enkel exemplaar vs. grote hoeveelheden / handwerk vs. automatisering: bibliotheken en archieven hebben hun organisatie vaak afgestemd op kleine hoeveelheden tegelijk (bijv. handmatig catalogiseren of toegangen maken). In het digitale tijdperk krijgen we te maken met enorme hoeveelheden informatie. Dat leidt tot een ander soort workflow met veel meer automatisering en veel minder tolerantie voor handmatig bijsturen en voor uitzonderingen.
  • eigen specialisme vs. aansluiting bij anderen: hoe bijzonder uw eigen systeem ook mag zijn, in het digitale tijdperk is aansluiting bij andere informatiebronnen belangrijker voor uw gebruikers.
  • digitaal denken = ketendenken: digitale bestanden hebben zorg nodig gedurende de hele levenscyclus, van het moment van creatie tot het moment dat ze niet meer nodig zijn. Idealiter zijn de systemen van de producent, het archief en de gebruiker goed op elkaar afgestemd. Dat vereist nauwe samenwerking tussen alle schakels in de keten. Omdat instellingen komen en gaan, is het zelfs nodig dat ieder archief rekening houdt met zijn eigen ondergang, en maatregelen neemt om de digitale bestanden goed over te dragen aan een ander archief mocht het zo ver komen.

 

Gecategoriseerd in :Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top