• nl
  • en
beeldband

Blogserie Linked Data: Wat is het en wat kun je ermee?

30 juli 2018 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De samenwerking van erfgoedinstellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft als doel om de gebruiker de beste toegang tot digitaal erfgoed te geven. Om dat te bereiken, is het nodig dat alle erfgoedinstellingen hun data als ‘Linked Data’ aanbieden. Maar wat is dat precies, en welke stappen moet je als instelling hiervoor zetten? Jesse de Vos, onderzoeker interactieve en nieuwe media bij Beeld en Geluid, legt het uit in een serie blogposts. Lees nu deel 1: ‘Wat is Linked Data?’

“Linked Data?

Van meet af aan is het internet bedacht als één groot web van informatie met onderlinge relaties tussen de stukken informatie. De hyperlink is daar het duidelijkste voorbeeld van. Die links worden over het algemeen gemaakt door mensen. Als er behalve hyperlinks, ook nog bepaalde structuur aan informatie wordt gegeven, wordt het ook mogelijk voor applicaties die deze gestructureerde data kunnen lezen om informatie uit te wisselen. Hierdoor kunnen allerlei dwarsverbanden, statistieken en visualisaties op basis van deze data worden gegenereerd. Ook kan data uit verschillende bronnen eenvoudiger met elkaar verbonden worden.

Credits: Jesse de Vos, Beeld en Geluid

Voor erfgoedinstellingen is Linked Data dé manier om zich te verbinden aan andere informatiebronnen en collecties van derden. Daarmee worden collecties niet alleen beter vindbaar, maar wordt ook waardevolle contextinformatie toegevoegd. Daarom heeft linked data ook de volle aandacht van het werkpakket Bruikbaar in het Netwerk Digitaal Erfgoed.”

Lees verder op de website van Beeld en Geluid

Meer weten over Linked Data? Lees deel 2 van de serie en houd deze website in de gaten voor nieuwe blogposts.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseert ook regelmatig workshops rondom deze en andere onderwerpen. Bekijk het verslag van de kennisochtend ‘Duurzaam toegankelijke collecties met Linked Open Data en PID’s’ van 28 juni.
Met vragen over Linked (Open) Data en het werkprogramma Digitaal Erfgoed Bruikbaar kunt u terecht bij programmamanager Wilbert Helmus via wilbert.helmus@netwerkdigitaalerfgoed.nl of 06 50 49 95 53.

Categorie :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Translate »
Top